Omul de încredere al ministrului Mediului preia controlul Gărzii Forestiere Naționale

Levente Porzsolt, consilierul pe probleme silvice al ministrului Mediului, este de astăzi noul șef al Gărzii Forestiere Naționale. Inginer silvic și economist, Porzsolt a fost în centrul mai multor controverse legate de exploatarea pădurilor.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Levente Porzsolt se numește în funcția de inspector general cu rang de secretar de stat la Garda Forestieră Națională”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.

Inginer silvic și economist, consilier al ministrului Mediului din februarie 2021, Porzolt a activat ca responsabil fond forestier la un ocol silvic privat, apoi l-a condus timp de mai mulți ani.

La începutul anului trecut, Levente Porzsolt a fost numit reprezentantul Ministerului Mediu în CA-ul Romsilva. Deși este membru UDMR, Levente a candidat ca independent la primăria comunei Ghidfalău, județul Covasna unde a devenit consilier local. Este și membru în Asociația Administratorilor de Păduri în calitate de șef al Ocolului Silvic Privat Zagon.

Afaceri controversate

Conform ziare.com, Porzsolt este șeful Ocolului Silvic Privat Zagon din Covasna și prieten cu Daniel Nagy, directorul Control Regim Silvic și Cinegetic la Garda Foresieră Brașov, cu care a foat coleg la Facultatea de Silvicultură din Brașov.

În 2016, Levente a înființat, împreună cu Ladislau Francisc Nagy, tatăl lui Daniel Nagy, firma Rubus Carpatica SRL, ce viza exploatarea și valorificarea lemnului.

În 2018, senatorul USR Mihai Goțiu făcea o interpelare prin care sesiza că în Covasna, la nivel local, „s-au creat grupuri de interese în vederea obținerii de profituri semnificative, concentrându-se cu precădere pe zonele forestiere administrate de Ocolul Silvic Privat Zagon și Ocolul Silvic Privat Hatod, unități silvice controlate de decidenți locali precum primarul localității Zagon – Josif Kis și primarul localității Bodoc Istvan Fodor.Tăierile ilegale sunt tolerate inclusiv de directorul serviciului de control din cadrul Gărzii Forestiere Brașov – Daniel Nagy, care protejează agenții economici din județul Covasna ce exploatează și valorifică lemn din pădurile administrate de cele două ocoale silvice.”

Goțiu descria atunci mecanismul și persoanele implicate amintind și numele lui Porzsolt și firma acestuia, Rubus Carpatic SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...