Omul din a cărui casă au rămas doar pereții albaștri ca oceanul care a înghițit-o

Atafona, o localitate din Brazilia situată într-o zonă de litoral, la nord-est de Rio de Janeiro, dispare treptat sub apele oceanului care înaintează pe uscat, în medie, cu şase metri pe an, relatează AFP.

Peste 500 de gospodării au fost deja scufundate, pe o suprafaţă de doi kilometri de mal. Una dintre următoarele locuinţe afectate va fi cea a lui Joao Waked Peixoto. Croindu-şi drum printre grinzile zdrobite sau bucăţile de faianţă împrăştiate pe jos, acest antreprenor arată amploarea pagubelor din ultima casă care o separă pe a sa de ocean. Au rămas în urmă doar pereţii albaştri ai dormitorului din spate, o bicicletă şi alte câteva mărturii ale faptului că această casă a fost locuită până recent.

În zona de risc, lângă litoral, au rămas în picioare doar 180 de case, în care locuiesc 302 locuitori.

Rămân doar amintirile

Când va trebui să plecăm şi noi? Marea a avansat cu trei-patru metri în două săptămâni, zidul nostru ar putea să cadă săptămâna viitoare”, a declarat pentru AFP Joao Waked Peixoto, care s-a mutat în timpul pandemiei în locuinţa sa secundară, construită de bunicul său în Atafona. „Este trist că vom pierde o casă atât de frumoasă, cu atâtea amintiri de familie”, a mai spus el.

Dar este inevitabil. Aproximativ 4% din regiunile costiere ale lumii asistă la înaintarea mării pe uscat, cu peste cinci metri pe an. Atafona se numără printre acestea.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...