OMV, proprietarul Petrom, captivă rușilor până în 2040! Nici Guvernul nu cunoaște contractele cu Gazprom

Publicat: 01 mart. 2023, 14:15, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
OMV, proprietarul Petrom, captivă rușilor până în 2040! Nici Guvernul nu cunoaște contractele cu Gazprom

La sediul OMV din Viena, contractele de furnizare pe termen lung cu Gazprom sunt păzite ca un secret de stat.

Vara lui 2018 a fost neobișnuit de caldă. Donald Trump era președintele Statelor Unite, iar în Franța au fost protestele vestelor galbene. Și a mai fost ceva în 2018: Vladimir Putin a venit în Austria într-o vizită de stat la începutul lunii iunie, nu tocmai întâmplător. În cele din urmă, aniversarea a 50 de ani de la contractul de furnizare, care permite gazului rusesc să curgă în Europa Centrală, a fost sărbătorită cu mare pompă.

Într-o singură mișcare, contractele de furnizare de gaze au fost prelungite până în 2040. Acel act cade acum pe capul Austriei și nu numai din cauza războiului pe care Rusia l-a început în Ucraina cu un an bun în urmă. În 2018, Sebastian Kurz (ÖVP, adică Partidul Popular Austriac) a fost cancelarul unei coaliții cu Partidul Libertății (FPÖ). Din decembrie 2021, Verzii sunt în barca guvernamentală în locul albaștrilor FPÖ, cancelarul este Karl Nehammer (ÖVP), iar coaliția a convenit în programul guvernamental să elimine treptat gazul rusesc din 2027, scrie publicația austriacă De Standard.

Cota gazelor rusești a crescut din nou

De curând, în toamnă, a fost sărbătorit ca un succes faptul că dependența Austriei de aprovizionarea cu gaze rusești a scăzut de la 80 la sută la puțin peste 20 la sută – oarecum prematur, după cum sa dovedit. Pentru că din decembrie, ponderea gazului rusesc în mixul de consum austriac a fost din nou în jur de 70 la sută. Acest lucru nu are de-a face doar cu contractele de furnizare de gaze pe care OMV le-a încheiat cu Gazprom Export.

Se știe că acel contract de furnizare conține o clauză de tip take-or-pay. Mai exact, gazul trebuie plătit, chiar dacă OMV nu are nevoie de el din din varii motive. Se mai cunoaște termenul (până în 2040) și cantitatea (cinci miliarde de metri cubi (m3)) pe an, care a fost majorată cu un miliard în toamna lui 2018 la un total de șase miliarde de m3. Potrivit OMV, confidențialitatea a fost convenită cu furnizorul Gazprom asupra detaliilor rămase. Acest lucru a fost deja întâmpinat cu critici la momentul respectiv, până la urmă OMV este deținută în proporție de 31,5 la sută de Republica Austria, prin agenția guvernamentală ÖBAG.

Controale guvernamentale

Cancelarul Nehammer vrea acum să verifice contractele pe termen lung. În Consiliul Național, șeful guvernului a recunoscut că ar putea fi necesare îmbunătățiri legale. Partenerul de coaliție, Verzii, nu vor să închidă ochii la asta. „Öbag și, astfel, Ministerul Finanțelor dețin mai mult de 30 la sută din OMV. Presupun că se va găsi o modalitate de a obține o imagine exactă a conținutului acestor contracte. Tocmai de aceea Republica este implicată strategic într-o companie importantă”, a declarat ministrul Energiei, Leonore Gewessler (Verzi), a anunțat Der Standard. „Dacă cei implicați în Öbag și în Ministerul Finanțelor sunt de părere că aici este nevoie de o modificare legală suplimentară, atunci sunt de acord cu cancelarul Nehammer”, adăugat oficialul Guvernului.

OMV, la rândul său, ar fi fost verificată de către o firmă de avocatură germană pentru a vedea dacă totul a fost corect atunci când contractele au fost prelungite până în 2040, în vara lui 2018.

În acest sens, dreptul societăților comerciale nu oferă niciun instrument care să aducă transparență în problema modului în care sunt structurate contractele de furnizare și ce ar putea obține OMV în cazul în care le-ar încălca. Potrivit legislației austriece privind societățile pe acțiuni, consiliul de administrație al unei companii are o poziție deosebit de puternică, „gestionează compania pe propria răspundere”, a declarat Susanne Kalss, expert în drept corporativ la Universitatea de Economie și Afaceri (WU) din Viena în cadrul Ö1. -Mittagsjournal Directoratul are obligații de confidențialitate și nu trebuie să prezinte acționarului contractul, chiar dacă este Republica Austria – mai ales că este o chestiune de confidențialitate.

Nici o preferință

Wolfgang Berndt, care a fost președintele Consiliului de Supraveghere al OMV din 2019 până în 2020, argumentează într-un mod similar: De ce ministrul de Finanțe, Magnus Brunner (ÖVP), în calitate de reprezentant al proprietarului, nu știe despre detaliile contractului de gaze prin intermediul holdingului Öbag? „Pentru că aceasta nu este sarcina consiliului de supraveghere”, spune Berndt într-un interviu pentru Der Standard. „Conducerea afacerii este o chestiune care revine consiliului de administrație. Acționarilor individuali nu li se poate acorda preferință în furnizarea de informații. Dacă Öbag ar primi aceste informații, ar trebui să le primească și toți ceilalți acționari.”

Confidențialitatea, care face parte din astfel de contracte, beneficiază și OMV. „Dacă cumpărătorul a căzut de acord cu o afacere deosebit de bună, nu dorește ca informațiile respective să ajungă la concurenți”.

Nici faptul că contractele au fost prelungite devreme nu este nimic neobișnuit. Berndt spune: „Contractul, care ar fi durat până în 2012, a fost prelungit în 2006 până în 2028, de exemplu. Întotdeauna s-a întâmplat ca, atunci când prețurile de pe piața spot erau deosebit de scăzute, s-a încercat să se beneficieze de acest lucru pe termen lung”.

Indiferent dacă guvernul este informat despre detaliile contractului OMV sau nu: Aceste detalii nu sunt necesare pentru diversificarea furnizării de gaze în Austria, spune un manager familiarizat cu afacerile cu petrol și gaze. Politicienii trebuie să stabilească din ce piețe nu au voie să cumpere nimic furnizorii de energie din Austria și industria. Gazprom este un partener contractual pentru OMV

„Dacă piața ia mai puțin gaz din Rusia, OMV va trebui să negocieze cu Gazprom”. Nu va fi întotdeauna atât de dificil ca în prezent, dar dacă nu există cumpărători pentru gazul importat în Europa, OMV va putea și va trebui să discute cu partenerul său. Insiderul este convins că problema va fi rezolvată.

Fără proprietate de stat

În principiu, politicienii ar fi bine sfătuiți să nu considere OMV drept proprietate de stat. Pentru că statul deține doar o treime din companie. Ceea ce spune este că coproprietarul din Abu Dhabi (deține 24,9% din OMV) și și-a sindicalizat acțiunile cu Öbag.

Juriști cunoscuți, consultați de Der Standard, nu consideră oportun ca OMV să rezilieze contractul de gaze, care se întinde până în 2040. „Consiliul OMV ar fi prost să facă asta”. Accentul actual pe acest contract cu Gazprom nu aduce politica cu un pas mai departe. Greșeala a fost făcută la începutul anilor 1990, când OMV a fost privatizat și i-a fost încă încredințată furnizarea de gaze a Austriei. Chiar și atunci, diversificarea ar fi fost recomandabilă, conchide Der Standard!

Structura acționariatului OMV, care are 51% din acțiunile Petrom (SNP), a suferit la finele anului trecut o modificare majoră în plin proces de restructurare a companiei austriece.  Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a ajuns la un acord privind preluarea pachetului de 24,9% din acțiunile OMV de la fondul de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company.

Statul austriac este cel mai mare acţionar al OMV, cu o participaţie de 31,5% deținută prin holdingul ÖBAG, și tocmai a refuzat oferta unui consorţiu, format de companii norvegiene și de traderul global de mărfuri Trafigura, de preluare a unor entități de exploatare și producție (fără SNP).

OMV deține 51% din Petrom!