Gazprom crește tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina

Furnizarea de gaze din Rusia către Europa prin Ucraina a crescut miercuri dimineață pentru prima dată în câteva săptămâni, în condițiile în care diferențele de preț au devenit mai favorabile pentru a stimula fluxurile. Slovenia este unul dintre cumpărători de gaz rusesc.

Gigantul rusesc Gazprom a declarat că va livra 29,4 milioane de metri cubi (mcm) de gaz către Europa prin Ucraina prin punctul de intrare Sudzha, în creștere față de nivelul de marți de 24,5 mcm, scrie Reuters.

Cu toate acestea, debitele sunt încă cu aproximativ 27% mai mici decât nivelurile de la începutul sezonului de iarnă a gazelor de anul trecut.

Linia de tranzit prin Ucraina rămâne singura rută rămasă pentru fluxurile de gaze rusești către Europa Centrală și de Vest, după ce conducta Nord Stream 1 a fost oprită din cauza daunelor cauzate de explozii din septembrie anul trecut.

În ianuarie, livrările rusești au scăzut pe această rută față de luna precedentă. Analiștii au atribuit acest lucru importatorilor care au luat mai puțin gaz în cadrul contractelor de gaz rusești pe termen lung rămase, deoarece temperaturile mai blânde și stocurile sănătoase din Europa au făcut ca prețurile să scadă la nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, acum diferențele de preț sunt mai favorabile decât înainte pentru a stimula mai multe fluxuri rusești, a declarat Yuriy Onyshkiv, analist de gaze la Refinitiv.

Cotațiile gazelor de la bursa din Olanda s-au închis marți din cauza întreruperilor din Norvegia și a așteptărilor de vreme mai rece pentru săptămâna viitoare.

Între timp, nominalizările sau cererile de gaz rusesc în Slovacia din Ucraina prin punctul de frontieră Velke Kapusany au crescut, de asemenea, la 23,7 milioane de metri cubi (mcm), comparativ cu 18,6 milioane de metri cubi în ziua precedentă, au arătat datele sistemului de transport ucrainean.

Cu toate acestea, fluxurile rusești suplimentare prin Velky Kapusany vor rămâne probabil în Slovacia și nu vor fi pompate mai departe în Austria și Italia, a spus Onyshkiv.

Fluxurile de gaz spre est pe conducta Yamal-Europa către Polonia din Germania și fluxurile de gaz rusesc prin Ucraina au rămas stabile miercuri dimineață, au arătat datele operatorului de conductă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...