Operațiune Anticorupție în Portul Constanța: Patru persoane reținute pentru contrabandă și dare de mită

Publicat: 30 dec. 2023, 20:00, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Operațiune Anticorupție în Portul Constanța: Patru persoane reținute pentru contrabandă și dare de mită

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța a desfășurat o operațiune de amploare în Portul Constanța, soldată cu reținerea a patru persoane, trei cetățeni români și un cetățean ucrainean, în urma unor acuzații de contrabandă, dare de mită și cumpărare de influență. Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 decembrie 2023.

Conform ordonanțelor procurorilor, cei patru inculpați sunt acuzați că, în decursul anului 2023, ar fi oferit sume consistente, între 120.000 euro și 200.000 euro pe container cu țigări și între 3 și 5 euro pe kilogram de tutun de narghilea, unor persoane cu atribuții de control din cadrul portului Constanța Sud Agigea. Aceste plăți ilegale aveau scopul de a facilita intrarea pe teritoriul României a mărfurilor respective, care nu dețineau documente de proveniență. În mod aparent legal, în documentele de transport erau menționate alte mărfuri, precum limonadă, pentru a crea o falsă imagine de legalitate.

Operațiunea a atins apogeul la data de 30 decembrie 2023, când procurorii anticorupție au descoperit într-un container 12.170.000 de țigarete nefiscalizate, evaluat la aproximativ 1.500.000 euro. La aceeași dată, în autoturismul ocupat de doi dintre inculpați, au fost găsiți 110.000 USD, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial (175.000 euro) unui angajat al portului, care a fost martor în cauză.

Cei patru inculpați au fost informați cu privire la calitatea procesuală și acuzațiile formulate împotriva lor, conform prevederilor articolului 309 din Codul de procedură penală. Aceștia vor fi prezentați în fața magistraților de la Tribunalul Constanța cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Operațiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Gărzii de Coastă, Direcției de Operațiuni Speciale și de colaborarea Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.

Este important de subliniat că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă procedurală menită să faciliteze administrarea probatoriului, respectând principiul prezumției de nevinovăție. Comunicatul de presă a fost emis în conformitate cu Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media.