Operațiune de salvare: Cetățeni români și familiile lor, evacuați din Fâșia Gaza

Publicat: 07 mai 2025, 08:43, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Operațiune de salvare: Cetățeni români și familiile lor, evacuați din Fâșia Gaza
sursa foto: MAE

Nouă persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Gaza, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Operaţiune de salvare, în Gaza

Potrivit  MAE, în urma unor eforturi complexe, prin intermediul Ambasadelor României la Tel Aviv şi Amman și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, au fost evacuate din Fâșia Gaza nouă persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora.

sursa foto: MAE

Cetățenii au fost preluați de către o echipă consulară mobilă a MAE și au ajuns pe teritoriul Regatului Haşemit al Iordaniei, de unde vor fi repatriaţi prin intermediul unui zbor militar efectuat cu o aeronavă aparţinând Forţelor Aeriene Române.

„MAE foloseşte această ocazie pentru a adresa mulţumiri partenerilor internaționali și naţionali pentru sprijinul acordat în cadrul operaţiunii de evacuare şi repatriere“, transmite Ministerul.

În Gaza, continuă conflictul armat

Declarațiile recente ale unui înalt responsabil din cadrul grupării islamiste Hamas reflectă o escaladare suplimentară a tensiunilor din Fâșia Gaza, marcând un punct de inflexiune în negocierile pentru un posibil armistițiu. Bassem Naim, membru al biroului politic al Hamas, a transmis marți, 6 mai, că mișcarea nu mai consideră utile negocierile de încetare a focului în condițiile în care „războiul foametei” și bombardamentele israeliene continuă. Solicitarea acestuia către comunitatea internațională este clară: presiuni asupra guvernului israelian pentru a înceta ceea ce Hamas numește o campanie de „exterminare” a populației palestiniene.

Declarația survine în contextul în care Israelul a anunțat recent o nouă ofensivă militară în Gaza, în vederea „cuceririi” acestui teritoriu, amplificând astfel criza umanitară deja gravă. Din 2 martie, Fâșia Gaza se află sub o blocadă strictă, ceea ce a condus la lipsuri severe de alimente, apă și medicamente. ONU a avertizat în repetate rânduri asupra riscului de foamete în rândul populației civile, aproape în totalitate strămutată de la începutul conflictului din 7 octombrie 2023.

Atacul Hamas din acea zi, soldat cu peste 1.200 de morți pe teritoriul Israelului și 251 de persoane luate ostatice, a declanșat actualul val de violențe. De atunci, ofensiva israeliană a provocat, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, peste 52.000 de decese în Gaza, majoritatea în rândul civililor — date considerate credibile și de Organizația Națiunilor Unite.

În paralel, armata israeliană a reluat ofensiva la 18 martie, după încheierea unui armistițiu de două luni, iar victimele continuă să se adauge, inclusiv femei și copii.