Opinia specialiștilor: Siropurile contra tusei n-au nici un efect sau cel mult unul ”mediocru”

Publicat: 27 oct. 2023, 20:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Opinia specialiștilor: Siropurile contra tusei n-au nici un efect sau cel mult unul ”mediocru”

Doi reputați medici, prof. Jean Paul Giroud și conf. univ. dr. Mhai Craiu, ne transmit că majoritatea siropurilor contra tusei n-au nici un efect sau, în cel mai bun caz, au un efect ”mediocru”.

Aproximativ 70% dintre siropurile contra tusei nu au niciun efect asupra acestui simptom. În schimb, toate provoacă tulburări digestive și reacții alergice, previne prof. Jean Paul Giroud, autorul lucrării „Automedication. Le guide expert”. Conf. univ. dr. Mihai Craiu  subliniază, pe baza experienței proprii și a studiilor, că ”tusea din bolile respiratorii banale (răceli nas și gât) trece singură. Și cu, și fără tratament! În 2-3 săptămâni, și nu în cîteva zile!”.

Automedicația

Pentru prof. Giroud ”automedicația este utilă pentru a trata o tulburare benignă în cazul adultului cu o stare bună de sănătate, cu condiția de a folosi un medicament eficace și bine tolerat”.

În același timp, automedicația nu este recomandată în cazul sugarilor, femeilor însărcinate sau care alăptează și, de asemenea, în cazul vârstnicilor care folosesc multe medicamente. Concret,  prof. Giroud se referă la epidemia de bronșiolită înregistrată, în prezent, în unele zone din Franța. Astfel, Înalta autoritate pentru sănătate din Franța (HAS) subliniază că ”siropurile antitusive și fluidifiante sunt contra-indicate în tratamentul bronșiolitei acute la sugari. Aceste medicamente sunt ”periculoase și măresc riscul de spitalizare”, a transmis ministerul francez al Sănătății.

De asemenea, prof. Giroud spune că trebuie să renunțăm rapid la sticluța cu sirop de tuse care stă în dulapul de medicamente de mai bine de un an.  Chiar dacă nu a fost folosit niciodată și nu a ajuns la termenul de expirare, dar e acolo de mai bine de un an, acest sirop poate fi periculos. Înainte de a-l folosi este bine să cercetăm cu atenție ce conține.  Dacă descoperim că are în compoziție folcodină, cu singuranță, acest sirop nu trebuie folosit.

”Multe studii placebo-controlate privind eficiența diverselor medicamente de tuse administrate la copil au dovedit categoric un efect mediocru. Şi care ține mai mult de PERCEPȚIA părintelui decât de boala copilulu”, scrie conf.univ. dr. Mihai Craiu la ”Spitalul Virtual pentru Copii.

Soluția: un ceai de cimbru călduț cu niscaiva miere și lămâie, cu siguranță este plăcut și fără efecte nedorite.