Orașele din România care au surprins lumea: Ce le face atât de speciale?

Publicat: 24 iun. 2024, 22:30, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Orașele din România care au surprins lumea: Ce le face atât de speciale?

Două orașe din România au reușit să intre în topul celor mai fericite orașe din lume. Astfel, primele locuri ale topului  250 Happy City Index sunt ocupate de oraşul Aarhus (Danemarca), fiind urmat pe locul al doilea, de Zurich (Elveţia) şi Berlin (Germania) pe locul al treilea.

Clasamentul a fost creat pe baza a mii de indicatori minuțios dezvoltați de cercetătorii noștri, care au legătură directă cu calitatea vieții și sentimentul de fericire al locuitorilor săi. Este important de reținut că nu analizăm fericirea unui individ imaginar în fiecare locație din lume, ci oamenii care locuiesc efectiv în aceste orașe”, susțin realizatorii studiului.

În acest top figurează și două orașe din România, fiind vorba, mai exact, de Cluj-Napoca și Brașov. Acestea ocupă poziția 195 şi, respectiv, 220.

Podiumul este ocupat de oraşul Aarhus (Danemarca), fiind urmat pe locul al doilea, de Zurich (Elveţia) şi Berlin (Germania) pe locul al treilea, Gothenburg (Suedia) pe locul al patrulea, Amsterdam (Olanda) se află pe locul al cincilea, Helsinki (Finlanda), pe locul al șaselea.

Alte orașe din aceste trei țări, precum Copenhaga, Munchen și Geneva, ocupă primele 10 locuri în clasament. Cele mai fericite țări din lume sunt Finlanda, urmată de Danemarca, Islanda și Suedia. Ocupând poziția 91 și având un scor de 1310,4, Chișinăul, capitala Republicii Moldova, se află și în acest clasament.

„Orașele sunt alcătuite din oameni, iar sentimentul lor de fericire depinde de mulți factori. Fiecare persoană este diferită și are nevoi diferite care rezultă din condițiile istorice, geopolitice sau tradiționale. Oamenii care trăiesc în orașe se implică în transformarea constantă a acestora prin activități sociale, politice sau economice. Locuitorii sunt, de asemenea, cei care creează viitorul orașelor, conferindu-le caracterul lor expresiv. În plus, un oraș este un peisaj în continuă schimbare”, mai spus realizatorii studiului.

Un oraș al oamenilor fericiți va însemna întotdeauna ceva diferit pentru „un copil de cinci ani care așteaptă locuri de joacă și oportunitatea de a construi relații cu părinții ca parte a timpului de calitate petrecut împreună, în cazul în care o întoarcere rapidă acasă de la locul de muncă va fi crucială.  Alte așteptări ar fi definite de studenți, de profesioniștii din corporații, de cetățenii în vârstă și de orice alt grup de persoane cu nevoi specifice”.

„Nu este corect să se stabilească un singur oraș lider. Cel mai potrivit este să se înființeze un grup de orașe angajate în cultivarea și creșterea fericirii, în care educația, politicile favorabile incluziunii, economia, mobilitatea, protecția mediului, accesul la zone verzi sau inovarea nu sunt doar componente importante ale politicilor oficiale create, ci sunt, de asemenea, vizibile în soluțiile implementate, tangibile pentru locuitori și au un impact direct asupra calității vieții acestora”, precizează organizația.