Orban, igen, Cîțu, ba, restul e cancan…

Când firmele românești începuseră să zărească luminița de la capătul tunelului, adică sperau să beneficieze de peste 500.000.000 de euro bani europeni pentru IMM-uri, la Ministerul Economiei, Antrepenoriatului și Turismului condus de useristul Claudiu Năsui a izbucnit scandalul suspiciunilor de fraudare a granturilor de investiții prin Măsura 3. 

Prin această măsură urmează să se acorde granturi pentru investiții în valoare de 50.000-200.000 euro fiecare. Bugetul total este de 550 milioane euro, conform OUG 130/2020, și ghidul solicitantului a fost realizat de Ministerul Fondurilor Europene pentru Ministerul Economiei.

Din totalul de 550 milioane euro, 478,25 milioane euro sunt ajutor nerambursabil, iar restul reprezintă cofinanțarea asigurată de beneficiarul final. Pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM) se vor acorda fonduri nerambursabile de 50.000-200.000 euro fiecare.

Ca să aplaneze pentru moment scandalul sau să-l îngroape, premierul Florin Cîțu a solicitat Corpului de Control să facă o investigație la Ministerul Economiei în legătură cu Măsura 3 pe motiv că „vrea să se asigure că banii din acest program ajung la firmele care au, într-adevăr, nevoie de fonduri”.

Dar, indiferent la ce concluzie ajung cei de la Corpul de control acest proiect finanțat din fonduri europene a fost compromis de jocurile de culise și amatorismul managerial al ministrului Claudiu Năsui, dar mai ales al actualei coaliții de guvernare conduse de Florin Cîțu.

După mai bine de 45 de zile, PNL, OSR, UDMR se ceartă încă pe funcțiile de secretari de stat, iar ministerele sunt vraiște pentru că n-au nici măcar hotărâri de funcționare și reorganizare.

În acest timp, toată activitatea cabinetului Cîțu este blocată de incompetența, prostia și trufia celor ajunși la putere. Un singur lucru funcționează ceas: împrumutul. Zilnic ne împrumutăm la bănci și iar ne împrumutăm că nimeni, în afară de Cîțu, nu știe cât ne-am împrumutat și cum s-au folosit banii.

În contextul scandalului de la noi privind suspiciunile de fraudă a peste 500 de milioane de euro din bani, Ungaria ne-au dat, iar, o lecție de guvernare în interes național. 

În cadrul planului de acţiune pentru relansarea economiei, guvernul maghiar condus de Viktor Orban a hotărât introducerea unei noi construcţii de credit pentru întreprinderile mici şi mijlocii aflate în situaţie dificilă din cauza epidemiei de coronavirus.

Astfel, aceştia pot împrumuta un credit scutit de dobândă de până la 10 milioane forinţi (28 105 euro) pe o perioadă de 10 ani, al cărui rambursare trebuie începută doar după 3 ani. De asemenea, dintre instrumentele planului de acţiune pentru protecţia economiei, premierul Viktor Orban a prezentat moratoriul privind amânarea ratelor de credite – datorită căruia familiile şi întreprinzătorii au rămas cu 3.000 miliarde de forinţi (8,43 miliarde euro) în plus – şi sprijinul acordat pentru salarii în sectoarele aflate în dificultate.

Totodată, el a precizat că aceste sectoare au fost scutite de plata taxei de contribuţie socială şi de jumătate din impozitul profesional. În plus, 1.434 întreprinderi din Ungaria au beneficiat de sprijin pentru investiţii, prin care au fost păstrate 280 000 de locuri de muncă şi au fost create câteva zeci de mii noi.

Ca atare, acolo există voință politică, cum e cazul Ungariei, lucrurile se mișcă în interesul omului de rând. Dar, deocamdată, la noi, primează cearta pentru ciolanul puterii și restul e doar cancan, adică guvernare pentru noi nu pentru voi!.   

1 COMENTARIU

  1. O să ajungem să ne pensionăm post – mortem. Fără nici cea mai mica ezitare sau cea mai mare problema. Priviți atent in gura miniștrilor voștri, certuri țigănești ca la ușa cortului. Aveți marea cu sarea promisa’ Este clar, dar ce faci fără job, fără coșul zilnic de consum, fără bani, fără o sănătate confortabila dar totuși cu o sănătate șubredă mai aproape de pământ datorita condițiilor șubrede din era comunista și o alta… post decembrista a democrației ro’ Țiganiada-mafii-românești (Marea Privatizare) aveți tot ce va trebuie acum va lipsește ceva?
    Viitorul la român se anunța tot mai întunecat și mai încețoșat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...