Pădurea Bârnova-Repedea ar putea fi protejată în totalitate de la tăiere printr-un nou proiect de lege

Senatorul USR PLUS Marius Bodea, membru al Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit şi Fond Cinegetic, anunţă că Pădurea Bârnova-Repedea, din zona periurbană a Iaşului, ar putea fi protejată în totalitate de la tăiere prin noua legislaţie introdusă în Parlamentul României.

În vara acestui an, Marius Bodea propunea, în scopul protejării acestui areal natural pentru care s-a aprobat defrişarea a 520.000 de metri cubi de lemn, transformarea în Parc Natural, anunță Agerpres.

Noua lege care instituie conceptul de arii naturale protejate urbane, care a trecut de Senat şi se află în dezbatere în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, ar simplifica foarte mult procesul de extindere a protecţiei asupra întregului fond forestier menţionat (în prezent, doar 1% din cele 12.000 de hectare ale sitului Bârnova-Repedea se află sub protecţie strictă). De asemenea, proiectul are avizul favorabil şi din partea Consiliului Economic şi Social, precum şi al celui Legislativ.

„Îmi exprim speranţa că Ministerul Dezvoltării şi cel al Mediului vor emite cât mai repede avize favorabile pentru Legea ariilor naturale protejate urbane şi conservarea biodiversităţii urbane, pentru ca aceasta să treacă de comisii şi să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de act legislativ beneficiază de susţinerea prioritară a parlamentarilor USR PLUS şi răspunde în mod direct problemelor pe care le avem în împrejurimile oraşului Iaşi şi ale multor alte centre urbane din România, unde drujbele se aud noapte şi zi, unde se taie arbori cu sălbăticie.

Locuitorii oraşelor noastre sunt condamnaţi să respire un aer tot mai poluat, în contextul în care şi zonele forestiere din apropierea acestora sunt exploatate în scop economic”, explică Marius Bodea.

Administraţiile locale devin în mod direct răspunzătoare de protejarea ariilor naturale urbane

Din punct de vedere legal, ariile urbane vor urma acelaşi cadru precum cel al ariilor naturale protejate ale României, aşa cum sunt definite deja în legislaţia naţională, care a fost armonizată cu cea europeană.

„Odată intrată în vigoare legea, autorităţile locale vor fi obligate să acţioneze imediat pentru a identifica zonele care trebuie să devină arii naturale protejate şi să le catalogheze ca atare în cadrul planurilor de urbanism.

Ele vor fi ferite de asaltul necontenit al dezvoltării urbane haotice. Mai precis, odată ce se instituie protecţia asupra lor, mafiile imobiliare şi mafiile lemnului vor fi ţinute la distanţă.

Legea, odată ce va fi adoptată, va obliga autorităţile locale la responsabilitate şi le va impune să adopte strategii locale de biodiversitate urbană”, încheie senatorul Marius Bodea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...