Pădurile României, distruse de 7 producători IKEA! Greenpeace trage un semnal de alarmă

Publicat: 10 apr. 2024, 17:58, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Pădurile României, distruse de 7 producători IKEA! Greenpeace trage un semnal de alarmă
Padurile Romaniei, distruse de 7 producatori IKEA! Greenpeace trage un semnal de alarma

O nouă investigație Greenpeace a luat urma lemnului provenit din pădurile României! Astfel s-a ajuns că 7 producători de mobilă aprovizionează magazinele IKEA din 13 țări!

Pădurile României sunt distruse de un număr de 7 producători de mobilă care își vând produsele în magazinele IKEA! Asta a descoperit o investigație Greenpeace care a luat urma lemnului tăiat din pădurile din România, unele fiind chiar situri protejate prin Natura 2000.

Pădurile României, distruse de 7 producători IKEA

Greenpeace arată cum șapte producători ai produselor populare IKEA sunt legați de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România și Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluție, în loc să participe activ înrăutățind criza climatică și a biodiversității, se arată într-un comunicat al organizației.

„Producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității. Ikea trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România“, a declarat Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

În raportul „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României“, realizat de Greenpeace CEE împreună cu alte 13 birouri Greenpeace, echipa de investigație a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și imaginile satelitare ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor IKEA.

S-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. Bazându-se pe date publice, IKEA este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă IKEA. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru IKEA, notează Greenpeace.

„Greenpeace recunoaște mobilierul ca fiind o modalitate sustenabilă de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul și de a adăuga valoare materiilor prime, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce sunt sacrificate cele mai valoroase păduri din punctul de vedere al biodiversității. Carpații sunt printre cele mai importante refugii de floră și faună de pe continentul european. Urșii bruni, lupii, râșii, caprele negre și zimbrii încă mai cutreieră aceste ținuturi, alături de mii de alte specii, inclusiv multe dintre cele care se confruntă cu extincția în Europa.

“Dăm vina pe autoritățile române”

Problema este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1 700 km²) din pădurile Carpaților români sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere. În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7 % din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani. În conformitate cu strategia UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate”, transmite Greenpeace.

„Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Acești parteneri Ikea produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor”, declară Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.