Până în 2050, la nivel global, de două ori mai mulți suferinzi de diabet

Publicat: 24 iun. 2023, 14:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Până în 2050, la nivel global, de două ori mai mulți suferinzi de diabet

O serie de studii privind diabetul publicate în revista științifică The Lancet anunță o creștere alarmantă a numărului persoanelor afectate de această boală, la nivel global.

Cercetătorii au analizat datele studiului Global Burden of Diseases (GBD) pentru a estima prevalența diabetului în funcție de locul, vârsta și sexul, între 1990 și 2021, în 204 țări. Astfel, ei au obținut un număr al cazurilor de diabet în 2021: 529 de milioane. De asemenea, ei au estimat că vor fi peste 1,3 miliarde de diabetici până în 2050.

Rata creșterii rapide a diabetului este alarmantă, dar reprezintă și o provocare pentru toate sistemele de sănătate din toată lumea, mai ales dacă ținem seama că această boală mărește totodată riscul de cardiopatie ischemică și de accident vascular cerebral, a explicat dr. Liane Ong, autor și cercetător principal la Institute for Health Metrics and Evaluation de la Universitatea Washington, pentru Top Sante.

De știut că diabetul are două tipuri principale.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, caracterizată de lipsa insulinei ceea ce determină hiperglicemia.

Diabetul de tip 2, mult mai frecvent, este în general provocat de stilul de viață. Treptat, organismal pacientului devine rezistent la insulină și nu mai reglează nivelul zahărului din sânge. Numit adesea ”ucigașul tăcut”, diabetul poate fi prezent mult înainte de primele simptome, printre care stare de oboseală și deschidratare, care te pot alerta.

Deși există diferite tratamente, diabetul rămâne o boală gravă cu rate de deces ridicate și numeroase comorbidități.

Diabetul este o boală semnificativă al acestui secol, subliniază The Lancet într-un editorial.

Diabetul de tip 2 reprezintă 96% dintre cazurile de diabet. Cu toate acestea, în mare măsură, diabetul poate fi prevenit și, în unele cazuri, poate fi reversibil dacă este detectat și tratat în stadiu incipient.

Totuși, prevalența diabetului nu încetează să crească, în principal din cauza creșterii puternice a obezității.

Principalii factori de risc evitabili sunt:

  • Indicele de masa corporală mare
  • Alimentația dezechilibrată
  • Tutunul
  • Sedentarismul.

Dar sunt și numeroși alți factori care fac ca noi să nu fim egali în fața acestei boli. Atunci când noi toți am putea crede că diabetul de tip 2 este pur și simplu asociat cu obezitatea, lipsa exercițiilor fizice și o alimentație nesănătoasă, prevenția și controlul diabetului sunt destul de complexe din cauza unui număr de alți factori. Este vorba în special despre genetica unei persoane, ca și despre barierele financiare, logistice și sociale, în special în țările cu venituri mici și medii, subliniază dr. Ong.