Fostul Papă emerit Benedict al XVI-lea în vizorul unui raport privind abuzurile comise de preoți pedofili

Publicat: 21 ian. 2022, 09:19, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Fostul Papă emerit Benedict al XVI-lea în vizorul unui raport privind abuzurile comise de preoți pedofili

În raportul despre abuzurile comise de unii membri ai clerului în ultimele decenii, prezentat joi, în Germania, este criticat modul în care papa emerit Benedict al XVI-lea  a gestionat mai multe cazuri de preoți pedofili în Arhiedieceza Munchen și Freising, în perioada 1977-1982, când era arhiepiscop, transmit agențiile de presă internaționale.

Raportul subliniază că Benedict al XVI-lea nu a acționat pentru a preveni abuzurile comise de clerici.

Cardinalul Joseph Ratzinger, înainte de a deveni papă, nu a întreprins nimic pentru a-i exclude pe cei patru preoți bănuiți de abuzuri sexuale asupra unor minori, au declarat într-o conferință de presă autorii raportului mandatat de Biserica Catolică, transmite AFP.

Într-o declaraţie transmisă avocaţilor germani, autori ai raportului, papa emerit Benedict al XVI-lea a respins „strict” orice responsabilitate în acel scandal. La rândul lor, autorii raportului nu consideră „credibilă” această poziție, a declarat avocatul Martin Pusch, un autor al raportului.

Autorii raportului l-au acuzat şi pe cardinatul Reinhard Marx, actualul arhiepiscop de Munchen şi Freising, că a dat dovadă de neglijenţă în două cazuri ale unor preoţi bănuiţi de agresiuni sexuale comise asupra unor copii.

Reacția Vaticanului

În legătură cu ”Raportul despre abuzurile comise de unii membri ai clerului în ultimele decenii în arhidieceza de Munchen, directorul Sălii de presă a Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat jurnaliștilor: ”Sfântul Scaun consideră că trebuie să acorde documentului atenția cuvenită” și, după publicarea acestuia, ”va putea face o analiză oportună a detaliilor”.

De asemenea, Matteo Bruni, a transmis că ”reiterând sentimentul de rușine și regretul pentru abuzurile comise de unii membrii ai clerului, Sfântul Scaun își exprimă apropierea față de toate victimele și confirmă calea întreprinsă pentru tutelarea celor mici”.

Raportul, realizat de un cabinet de avocatură din Munchen, vizează cazurile de abuzuri sexuale contra copiilor, între 1945 și 2019, în arhidieceza de Munchen și Freising. Autorii subliniază că resposabilii ecleziastici au închis ochii la agresiuni permițând perpetuarea lor timp de decenii