Papa Francisc neagă că intenţionează să demisioneze în viitorul apropiat

Papa Francisc a dezminţit informaţiile potrivit cărora intenţionează să demisioneze în viitorul apropiat, spunând că urmează să meargă luna acesta în vizită în Canada şi speră să poată merge la Moscova şi Kiev cât mai curând posibil după aceea, relatează luni Reuters.

Într-un interviu în exclusivitate acordat de la reşedinţa sa din Vatican, papa Francisc a negat, de asemenea, zvonurile că ar fi avut cancer, glumind că medicii săi „nu i-au spus nimic despre asta” şi, pentru prima dată, a oferit detalii despre starea genunchiului care l-a împiedicat să participe la unele evenimente sau să-şi îndeplinească unele îndatoriri.

Într-un interviu de 90 de minute, acordat sâmbătă după-amiază în limba italiană şi fără prezenţa consilierilor săi, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a condamnat ferm avortul pe care l-a comparat cu „angajarea unui asasin”.

Biserica Catolică consideră că viaţa începe în momentul concepţiei. „Întreb: este legitim, este corect, să elimini o viaţă pentru a rezolva o problemă?”, a declarat suveranul pontif în interviu.

În mass-media au circulat informaţii potrivit cărora o serie de evenimente de la sfârşitul lunii august, între care întâlniri cu cardinali din întreaga lume pentru discuţii privind o nouă Constituţie a Vaticanului, o ceremonie de învestire a noilor cardinali şi o vizită în oraşul italian L’Aquila, ar putea prefigura un anunţ al demisiei şefului Bisericii Catolice.

L’Aquila este asociat cu papa Celestin al V-lea, care a demisionat în 1294. Papa Benedict al XVI-lea a vizitat oraşul cu patru ani înainte de a demisiona, în 2013, fiind primul papă care a făcut acest lucru în circa 600 de ani.

Însă papa Francisc, alert şi în largul său pe tot parcursul interviului, a râs în legătură cu această idee.

„Toate aceste coincidenţe i-au făcut pe unii să creadă că aceeaşi ‘liturghie’ se va întâmpla”, a spus el. „Dar nu mi-a trecut niciodată prin minte. Pentru moment nu, pentru moment, nu. Realmente!”, a mai spus el.

Suveranul pontif a reiterat, totuşi, ideea că ar putea să demisioneze într-o zi dacă starea sa de sănătate l-ar împiedica să conducă Biserica – ceva ce fusese aproape de neconceput înainte de papa Benedict al XVI-lea.

Întrebat dacă crede că ar putea fi cazul, papa Francisc a răspuns: „Nu ştiu. Dumnezeu va spune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...