Parchetul european anchetează o fraudă cu fonduri europene. Un deputat și două firme, vizate

Publicat: 11 mai 2023, 21:46, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Parchetul european anchetează o fraudă cu fonduri europene. Un deputat și două firme, vizate

Cinci persoane din România, între care un deputat, dar şi două firme sunt acuzate că ar fi fraudat fonduri europene. Se estimează că a fost adus un prejudiciu de 1,7 milioane de euro prin obţinerea de fonduri europene cu documente false şi inexacte.

”Săptămâna trecută, Parchetul European (EPPO) din Bucureşti (România) a pus sub acuzare cinci persoane şi două societăţi comerciale pentru fraudă cu fonduri UE în valoare estimată de 1,7 milioane de euro”, anunţă joi, 11 mai, Parchetul European.

Totul ar fi început în perioada septembrie 2018 şi februarie 2023, când suspecţii ar fi folosit documente false şi inexacte pentru a obţine fonduri UE pentru crearea unei exploataţii agricole.

”În total, se presupune că suspecţii au primit pe nedrept 1,9 milioane de euro (9.210.491 de lei), din care prejudiciul efectiv cauzat a fost de 1,7 milioane de euro (8.358 821.de lei), deoarece plata a 200.000 de euro a fost oprită datorită anchetei”, a mai transmis sursa citată.

În vizorul procurorilor europeni a intrat administratorul firmei care a primit fondurile UE – deputat în Parlamentul României, firma beneficiară a fondurilor UE doi administratori ai acestei firme, un contabil, un inginer de şantier şi o altă firmă.

”Faţă de cele cinci persoane şi cele două societăţi s-a dispus trimiterea în judecată în calitate de inculpaţi pentru fals şi înşelăciune împotriva intereselor financiare ale UE”, mai anunţă procurorii.

De asemenea, au fost iniţiate ordine de îngheţare a peste 1,7 milioane de euro pentru recuperarea prejudiciilor.