Parchetul lui Kovesi o cercetează pe Ursula von der Leyen în dosarul Pfizergate

Publicat: 01 apr. 2024, 15:01, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Parchetul lui Kovesi o cercetează pe Ursula von der Leyen în dosarul Pfizergate

Procurorii de la Parchetul European condus de Kovesi preiau ancheta belgiană în cazul Pfizergate și cercetează mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful companiei farma

Procurorii europeni, conduși de Codruța Kovesi, investighează acuzații de comportament infracțional în legătură cu negocierile privind vaccinurile între președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, conform unui purtător de cuvânt al procurorilor din Liège.

Investigatorii de la Oficiul European al Procurorului Public (EPPO) au preluat în ultimele luni ancheta de la procurorii belgieni care investigau pe von der Leyen pentru „influență în funcțiile publice, distrugere de SMS-uri, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor juridice consultate de POLITICO și unui purtător de cuvânt al procurorilor din Liège. În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni penale, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Ancheta a fost inițial deschisă de autoritățile judiciare belgiene în orașul Liège la începutul anului 2023 după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. El a fost ulterior susținut de guvernele Ungariei și Poloniei – deși acesta din urmă este în proces de retragere a plângerii după victoria la alegeri a unui guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului polonez pentru POLITICO.

Plângerea lui Baldan s-a centrat în jurul unei presupuse schimbări de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor pentru cel mai mare contract de vaccinare al UE în vârful pandemiei de COVID-19, într-un caz denumit „Pfizergate”. New York Times, care a dezvăluit inițial că schimbul de mesaje a avut loc în timp ce cei doi lideri stabileau termenii acordului, a intentat un proces separat împotriva Comisiei după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.

Știrea că EPPO investighează acum acest caz pune sub lumina reflectoarelor și mai mult rolul președintelui Comisiei în mega-tranzacția cu vaccinuri, evaluată la peste 20 de miliarde de euro. EPPO conduce anchete pan-europene în cazuri de infracțiuni financiare și teoretic ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, precum Germania, țara natală a lui von der Leyen.

Această dezvoltare survine într-un moment delicat pentru șefa UE, pe măsură ce navighează tranziția către ceea ce observatorii de la Bruxelles se așteaptă să fie un al doilea mandat la conducerea Berlaymont-ului.

Comisia a refuzat până în prezent să dezvăluie conținutul mesajelor text sau să confirme chiar existența lor.

Acordul, negociat în vârful pandemiei în 2021, a fost inițial considerat un triumf pentru von der Leyen. Dar suma impresionantă de vaccinuri achiziționate a ridicat întrebări, cu POLITICO dezvăluind că există cel puțin 4 miliarde de euro în vaccinuri neutilizate. Contractul pentru vaccinurile cu Pfizer a fost ulterior renegociat.

Cercetătorii transparenței și unii adversari politici au încercat să exercite presiune asupra Comisiei pentru a discuta cazul, dar von der Leyen a evitat până acum să-l abordeze. Într-un răspuns la o întrebare directă adresată de POLITICO despre mesajele text lipsă, von der Leyen a spus: „Tot ce era necesar despre asta a fost spus și schimbat. Și vom aștepta rezultatele.”

În 2022, EPPO a anunțat că examinează achizițiile generale de vaccinuri ale UE, dar aceasta este prima dată când biroul este legat explicit de Pfizergate.

Cazul care este acum analizat de EPPO adună mai multe fire juridice, politice și financiare diferite – și se intersectează cu procesele pe care gigantul farmaceutic Pfizer le-a intentat Ungariei și Poloniei

Anul trecut, Baldan, un lobbyist belgian în vârstă de 36 de ani cu legături cu grupul anti-vaccinare Bon Sens, a depus o plângere penală în Belgia în legătură cu rolul lui von der Leyen în negocierile privind vaccinurile cu Pfizer, pe care el le-a considerat acte de „interferență în funcțiile publice, distrugere de SMS-uri, corupție și conflict de interese”, conform informațiilor juridice furnizate de avocatul său.

Adăugarea guvernelor europene la plângerea sa adaugă greutate ceea ce altfel ar fi putut fi văzut ca o cruciadă personală. Ungaria, condusă de Viktor Orbán, un opozant ferm al lui von der Leyen, a depus de asemenea o plângere în legătură cu rolul președintelui Comisiei în negocierile privind vaccinurile cu Pfizer, conform a doi insideri cu cunoștințe despre caz, care au vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității acestuia.

Polonia și-a depus propria plângere în noiembrie anul trecut, a confirmat un purtător de cuvânt al guvernului polonez. Cu toate acestea, după alegerile lui Tusk în decembrie, „noul guvern lucrează [la] retragerea Poloniei din aceste proceduri,” a declarat purtătorul de cuvânt.

Detaliile cazului nu sunt publice, dar insider-ii au spus că, în timp ce plângerea adusă de Ungaria este distinctă de cea a lui Baldan, se concentrează pe aceeași schimbare de mesaje text. Plângerea Poloniei a fost pe aceeași linie, au spus cei doi care cunosc detaliile cazului.

Atât Ungaria, cât și Polonia sunt de asemenea date în judecată de Pfizer pentru plățile lipsă pentru dozele de vaccin după oprirea livrărilor, invocând suprasolicitarea și presiunea financiară a războiului din Ucraina.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat că organismul de la Bruxelles nu are cunoștință despre posibilele proceduri în afară de articolele de presă.

Guvernul ungar nu a răspuns la o solicitare de comentariu. Pfizer și EPPO au refuzat să comenteze.