Pare a fi un curcubeu. Cum e posibil aşa ceva pe Planeta Roșie? (VIDEO)

O nouă imagine făcută de roverul Perseverance Mars al NASA arată ceea ce pare a fi un curcubeu. Dar cum e posibil aşa ceva, știind că nu plouă niciodată pe Planeta Roșie?

Se întreabă specialiştii dar şi internauţii, după ce au analizat imaginea postată de NASA, care a ţinut să explice, imediat după ce a publicat imaginea: „Acesta nu este un curcubeu pe care l-am fotografiat pe Marte. Nu este ceea ce ai putea crede”.

După ce imaginea a devenit virală , internauții au oferit mai multe explicații posibile. Unul spune că ar fi putut fi un „curcubeu” cauzat de particulele de praf din aer.

Într-un e-mail către Futurism, specialistul NASA în relații cu media JPL, Andrew Good, a confirmat că  misteriosul „curcubeu” a fost într-adevăr un artefact cauzat de obiectivul lui Hazcam.

Ceea ce vedeți acolo este un flare de lentile”, a scris Good. „Avem umbrele de soare pe Hazcams, care au fost considerate critice pentru misiune (deoarece avem nevoie de ele pentru a merge mai departe)”.

Există o șansă să îl vedem într-o bună zi

Parasolarele nu erau considerate esențiale”, a explicat Good, „astfel încât poți vedea în continuare artefacte de lumină împrăștiate în imaginile lor”. Fără umbrele de soare, lumina soarelui poate intra cu ușurință în camerele Hazcams. Flăcările obiectivului pot apărea în mai multe moduri diferite, în funcție de tipul de obiectiv.

Perseverance transportă șase camere (foto) ca parte a sistemului de camere de evitare a pericolelor, patru în față și două în spate. Sunt folosite mai ales pentru a evalua potențialele pericole în calea roverului.

Chiar dacă această fotografie nu pare să arate un curcubeu, există încă o șansă mică să vedem într-o zi un fenomen asemănător curcubeului pe cerul marțian.

În 2015, cercetătorul șef al Biroului Programului Marte al NASA, Rich Zurek, a sugerat că un astfel de „curcubeu” ar putea apărea peste orizontul marțian…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...