Parlamentarii lituanieni: Invazia rusă în Ucraina este un ”genocid”

Parlamentul Lituaniei a votat în unanimitate recunoașterea invaziei ruse a Ucrainei drept un act de ”genocid”, transmite Euronews.

Toți cei 128 de parlamentari din Seimas (Parlamentul unicameral al Lituaniei) au aprobat rezoluția prin care Rusia e definită stat terorist.

 „Seimas a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care Parlamentul lituanian a recunoscut războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei drept genocid al poporului ucrainean”, se arată într-un comunicat.

„Seimas afirmă că Federația Rusă, ale cărei forțe militare vizează în mod deliberat și sistematic ținte civile pentru bombardare, este un stat care sprijină și comite terorism”. Parlamentarii s-au referit la acuzații specifice de crime de război ale rușilor în Bucea, Irpin, Mariupol, Borodyanka și Hostomel.

Rezoluția lituaniană a fost propusă de un număr de parlamentari, inclusiv de vicepreședintele parlamentului, Paulius Saudargas.

„De pe vremea țarilor, Rusia a fost practic un stat autocratic, iar Putin continuă munca lui Stalin”, a spus Paulius Saudargas, vicepreședintele Parlamentului. „Genocidul a început chiar atunci, iar Rusia lui Putin este pur și simplu reîncarnarea Rusiei staliniste – Uniunea Sovietică”.

Lituania a cerut NATO, ONU, UE și altor organisme internaționale să recunoască, de asemenea, războiul din Ucraina ca genocid și să tragă Rusia la răspundere pentru crimele de război.

Parlamentarii lituanieni au cerut, de asemenea, instituirea unei Curți Penale Internaționale speciale care să investigheze invazia Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Cifrele dezastrului pentru România după privatizarea Petrom EXCLUSIV

Legea care a “legalizat” vânzarea Petrom către OMV este nulă de drept. PUTEREA.RO vă prezintă ÎN EXCLUSIVITATE date care demonstrează, încã de la momentul...