Parlamentarii lituanieni: Invazia rusă în Ucraina este un ”genocid”

Parlamentul Lituaniei a votat în unanimitate recunoașterea invaziei ruse a Ucrainei drept un act de ”genocid”, transmite Euronews.

Toți cei 128 de parlamentari din Seimas (Parlamentul unicameral al Lituaniei) au aprobat rezoluția prin care Rusia e definită stat terorist.

 „Seimas a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care Parlamentul lituanian a recunoscut războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei drept genocid al poporului ucrainean”, se arată într-un comunicat.

„Seimas afirmă că Federația Rusă, ale cărei forțe militare vizează în mod deliberat și sistematic ținte civile pentru bombardare, este un stat care sprijină și comite terorism”. Parlamentarii s-au referit la acuzații specifice de crime de război ale rușilor în Bucea, Irpin, Mariupol, Borodyanka și Hostomel.

Rezoluția lituaniană a fost propusă de un număr de parlamentari, inclusiv de vicepreședintele parlamentului, Paulius Saudargas.

„De pe vremea țarilor, Rusia a fost practic un stat autocratic, iar Putin continuă munca lui Stalin”, a spus Paulius Saudargas, vicepreședintele Parlamentului. „Genocidul a început chiar atunci, iar Rusia lui Putin este pur și simplu reîncarnarea Rusiei staliniste – Uniunea Sovietică”.

Lituania a cerut NATO, ONU, UE și altor organisme internaționale să recunoască, de asemenea, războiul din Ucraina ca genocid și să tragă Rusia la răspundere pentru crimele de război.

Parlamentarii lituanieni au cerut, de asemenea, instituirea unei Curți Penale Internaționale speciale care să investigheze invazia Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...