Parlamentarii nu doresc o „România fără clanuri interlope și narcotraficanți”

Publicat: 07 apr. 2024, 10:49, de Ion Teleanu, în SOCIAL , ? cititori
Parlamentarii nu doresc o „România fără clanuri interlope și narcotraficanți”
Parlamentarii nu doresc o „România fără clanuri interlope și narcotraficanți”

Un proiect de lege privind sancționarea foarte dură a consumului și traficului de droguri, dar și a clanurilor de interlopi și narcotraficanți, inițiat de un senator PNL, este depus de o lună de zile la Parlament, dar deocamdată niciun lider de grup nu a propus dezbaterea și adoptarea acestuia. De ce oare?

Test pentru parlamentari

Proiectul de lege inițiat și depus, pe 13 martie 2024, de senatorul PNL Alexandru Nazare, la Biroul Permanent al Senatului, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate, dar și a traficului și consumului ilicit de droguri, va reprezenta un test al voinței reale a clasei politice de la noi de luptă împotriva drogurilor (vezi documentul în facsimil). Practic, prin această inițiativă legislativă susținută și de 25 de parlamentari, Alexandru Nazare propune măsuri dure și clare pentru a scăpa România de clanurile interlope și narcotraficanți.

De ce se propune un asemenea proiect de lege? Pentru că la ora actuală, „clanurile interlope terorizează astăzi tot mai multe cartiere, micile orașele și largi comunități de români, pentru că au căpătat forță financiară, s-au dezvoltat și au indus spaimă în societate”. Mai mult, „Clanurile interlope sunt grupări de crimă organizată care prosperă din nefericirea celorlalți, prin: amenințare și taxe de protecție, șantaj, proxenetism, exploatarea cerşetorie, camătă, trafic de droguri, de persoane etc”.

Astfel, acest proiect de lege este singurul care poate face ceva poate concret împotriva polițiștilor, procurorilor și doctorilor care „închid ochii” la traficul și consumul de droguri sau ajută din umbră la prosperarea acestei afaceri. Deocamdată, membrii Biroului Permanent al Senatului n-au catadicsit să propună pe circuitul legislativ dezbaterea acestui proiect legislativ. De ce oare?

Propuneri pentru a scăpa România de clanurile interlope și de narcotraficanți

– Introducem în sfera infracțiunilor grave, din care clanurile interlope prosperă financiar, următoarele: amenințarea; șantajul; proxenetismul; exploatarea cerşetoriei; camăta;

– Scurtăm de la 6 luni la 3 luni timpul pentru actualizarea listei cu drogurile sintetice fabricate și vândute de traficanți. Traficanții schimbă tot mai des produsele, invetează substanțe tot mai puternice și mai periculoase, iar legislația se schimbă mult prea lent.

– Introducem sancțiuni drastice pentru cei care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice și care închid ochii,adică facilitează prin orice mijloace traficul de droguri. Pentru oamenii legii, limitele de pedeapsă sunt mai severe cu jumătate pentru infracțiunile săvârșite.

Salarii stimulative pentru angajații Ministerului Afacerilor Interne implicați în combaterea traficului de droguri

Senatorul Alexandru Nazare propune și o serie de măsuri pentru ofițerii MAI implicați în combaterea traficului de droguri cum ar fi:

-salarii stimulative, dar și criterii precise de performanță!

-prime de excelențăpentru fiecare traficant prins sau grupare destructurată;

-suportul logistic și informativdin partea tuturor structurilor Ministerului de Interne;

-Completăm Codul penal – infracțiunea de exploatare a cerșetoriei – cu protejarea vârstinicilor care sunt exploatați de interlopi prin cerșetorie. Astăzi legea pedepsește doar exploatarea unui minor sau a unei persoane cu dizabilități prin cerșetorie, deși vedem atâția bătrâni cerșind.

Alexandru Nazare
Alexandru Nazare

„Confiscare extinsă pentru grupările de crimă organizată”

De asemenea mai trebuie precizat că proiectul de lege mai prevede și „confiscarea extinsă pentru grupările de crimă organizată”. Astfel, confiscarea se dispune de instanţa de judecată, atunci când aceasta îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale și se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

Practic, acest proiect legislativ reprezintă pentru senatorii și deputați un test al voinței de luptă împotriva drogurilor, adică vom vedea cu adevărat dacă dăm stop joc clanurilor interlope și de narcotraficanți sau doar mimăm lupta împotriva acestora? Deocamdată, până acum, ignorând dezbaterea acestui proiect de lege, parlamenatarii nu doresc o „România fără clanuri interlope și narcotraficanți”.