Pași importanți pentru evitarea cancerului de piele

Publicat: 22 apr. 2023, 12:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Pași importanți pentru evitarea cancerului de piele

În fiecare an, luna mai este dedicată conștientizării riscului de cancer de piele, o provocare căreia îi răspundem folosind creme/loțiuni/uleiuri cu factor de protecție solară și, în general, ferindu-ne de soare. Cu toții știm că protecția solară este importantă și dacă este aplicată corespunzător reduce considerabil riscul apariției cancerelor de piele.

Pentru mulți, acest risc rămâne la un nivel abstract și ne simțim asigurați dacă folosim în mod conștiincios produse cu factor de protecție solară 30 sau 50. Câteodată, însă, unii dintre noi conștientizează mai dramatic acest pericol, atunci când apariția unor leziuni cutanate sau a unor arsuri problematice trage un semnal de alarmă.

Cum ții la distanță pericolul?

Ce se întâmplă atunci când știm că suntem deja la mare risc, că avem deja leziuni cutanate, arsuri solare vechi care s-au complicat sau când intrăm în grupele de risc din cauză că avem în familie cazuri serioase de cancer de piele?

Ne mai apără în acest caz factorii de protecție solară obișnuiți, 50+? Să renunțăm la a mai ieși în aer liber în sezonul cald, când oricum ajungem să venim mai mult timp în contact cu soarele?

Numeroase dovezi clinice demonstrează că enzimele reparatoare de ADN îmbunătățesc eliminarea daunelor produse deja la nivelul ADN-ului și reduc apariția de noi leziuni de keratoză actinică. Prin urmare, aceste enzime de fotoliază și-au arătat eficiența în prevenirea cancerului de piele.

Studiile clinice au demonstrat că protecția solară strictă joacă un rol cheie ca alternativă terapeutică în prevenția secundară (menținere) la pacienții cu risc crescut – este vorba despre cei cu fotodeteriorare severă (numeroase leziuni KA sau câmp de cancerizare extins), cu istoric de cancer de piele non-melanom (NMSC), despre pacienții la care au apărut o imunodepresie din diferite motive (transplant, HIV, malignități hematologice) și în cazurile unor sindroame genetice (XP, albinism).

Utilizarea de enzime reparatoare de ADN împreună cu demersurile de fotoprotecție reprezintă cea mai bună alegere pentru toate persoanele cu un nivel ridicat de expunere la soare și pentru cele cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele.

Studiile arată că această dublă acțiune ajută la îndepărtarea leziunilor apărute deja la nivel de ADN, reduce apariția de noi leziuni de keratoză actinică și crește probabilitatea și ritmul de regresie a leziunilor existente.

Nu uita:

  • Evită expunerea la soare în intervalul 12am și 4 pm.
  • Poartă vestimentație din țesături dense, naturale, pălărie și ochelari de soare
  • Aplică loțiuni și creme de protecție solară cu spectru larg (UVA și UVB) în sezonul cald, dar și în sezonul rece pe pielea expusă – în cazurile obișnuite este suficient SPF 30-50, dar în cazurile de risc folosește protecție solară 100%.

Știai că?

  • 80% din razele UV trec prin nori și ceață, iar 50% din expunerea la UVA provine de la lumina reflectată, chiar și atunci când stai la umbră sau când ești în apă.
  • Cantitatea optimă de cremă pentru o protecție eficientă este de 2 mg/cm² de piele, respectiv cât o minge de golf pentru întregul corp.
  • Dacă alegi un produs de pulverizare (spray sau ulei), sunt necesare 10 până la 15 pulverizări pe zonă pentru a proteja corect pielea și asigurarea că produsul este distribuit uniform pe piele.

1 din 3 cazuri diagnosticate de cancer este o formă sau alta de cancer de piele? 90% se dezvoltă în keratinocite, carcinom, iar restul de 10% sunt tumori maligne, melanom.