Pe cine acuză USR că a inventat “taxa pe soare”

Uniunea Salvaţi România (USR) solicită guvernanţilor să oprească publicarea în Monitorul Oficial şi să fie refăcută ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.

USR acuză Guvernul PSD-PNL că a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care „inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”.

„Taxa pe soare” vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă, se arată într-un comunicat al USR.

„Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, se precizează în comunicat.

USR solicită oprirea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă, care nu face decât să pună în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă.

„Statul ar trebui să încurajeze cetăţenii şi firmele să devină prosumatori şi să elimine birocraţia în domeniu. Cumulând puterea mică a celor mulţi, vom putea asigura mai repede independenţa energetică a ţării şi vom creşte potenţialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalaţii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiţie în energie din România din ultimii ani şi a fost făcută de mulţi cetăţeni şi companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, se afirmă în comunicat.

În schimb, Ministerul Energiei nu este capabil să folosească banii europeni din două surse de finanţare importante: „500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice; 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare al UE”, mai arată USR.

Guvernul a aprobat, marți, ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole