Pe Litoral a început monitorizarea calității apei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/laboratoare-pentru-monitorizarea-calitatii-apei-192885.jpg)
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a început, luni, procesul de monitorizare a calității apei mării. Acțiunea a demarat cu două săptămâni înainte de startul oficial al sezonului de plajă.
Procesul de monitorizare presupune recoltarea de probe din 50 de puncte de pe întreg litoralul, dintre care două sunt din plaje neautorizate și neamenajate.
Monitorizarea calității apei este efectuată pentru a stabili dacă îmbăierea în mare se poate face în condiții de siguranță pentru sănătatea turiștilor.
Primele probe din apa mării au fost prelevate, luni, în stațiunile Mamaia și la Năvodari, relatează Radio România Constanța.
Rezultatele analizelor sunt publicate online
„S-a întocmit calendarul de monitorizare. Monitorizarea este demarată luni și începe cu zona de nord, cu Năvodari, Mamaia. Au rămas tot cele 48 de puncte de monitorizare care erau și în alți ani, și în afară de ele, care sunt de la Năvodari, până la Vama Veche. Mai sunt două puncte de plajă, la Corbu și la Vadu, care sunt neautorizate, deocamdată neautorizate”, a declarat dr. Luiza Căruceru, medic primar igiena mediului din cadrul DSP Constanța.
Rezultatele analizelor, care vor fi făcute din două în două săptămâni în fiecare punct, vor fi afișate atât pe site-ul DSP Constanța, cât și pe panourile montate pe plajă.
Cei interesați să consulte rezultatele investigațiilor o pot face pe site-urile autorităților, a declarat sursa citată.
„Sunt doi parametri care se monitorizează, numai parametri microbiologici: Escherichia coli și Enterococul. Rezultatele, pe care le obținem o dată la două săptămâni pentru fiecare punct de monitorizare, se afișează pe site-ul instituției și pe site-ul ministerului și sunt trimise mai departe ministerului și la Comisia Europeană. În afară de afișarea pe site-ul ministerului, avem panourile acelea, 35 de panouri de plajă care sunt deja comandate și urmează să apară, unde se afișează informațiile”, a adăugat Luiza Căruceru.
Anul trecut, calitatea apei mării a fost excelentă în 44 dintre cele 48 de puncte de pe plajele autorizate.