Pensiile nu se vor majora cu 40% prea curând

Curtea Constituțională a decis că legea de majorare a pensiilor cu 40%, așa cum a dat legea PSD în legislatura trecută, este conformă cu Constituția. Însă decizia CC nu înseamnă că pensiile vor fi majorate cu 40% prea curând.

În fapt, legea se va întoarce acum la președintele Klaus Iohannis, care o poate promulga sau o poate retrimite în Parlament. Ceea ce înseamnă că legea va ajunge din nou în Parlament, unde majoritatea nu mai aparține PSD.

Coaliția de guvernare PNL – USR Plus – UDMR, actuala majoritate Parlamentară, susține guvernul Cîțu și deciziile acestuia, ceea ce înseamnă că va modifica legea astfel încât să permită guvernului să întindă pe mai mulți ani majorarea cu până la 40% a pensiilor.

Pentru anul acesta este programată o majorare de 8% a pensiilor undeva în septembrie, care vine după cea de 14% din septembrie anul trecut. Cifra nu este încă oficială, va fi după definitivarea bugetului pe 2021, când vor fi finalizat și estimările referitoare la veniturile de anul acesta.

De altfel, situația legii pensiilor era cunoscută de anul trecut, de la momentul aprobării legii de Parlament. Curtea Constituțională nu s-a grăbit să dea un verdict asupra constituționalității legii, drept pentru care se știa că se va ajunge la actuala situație.

Până la majorarea cu 40% a pensiilor, un sigur lucru este cert: sistemul de pensii în general trebuie schimbat. Nu este normal să ai pensii ce depășesc 75.000 de lei când valoarea medie a pensiei este de circa 1.450 de lei. Iar din totalul de 5,1 milioane pensionari, 4,6 au o pensie medie lunară de 1.380 de lei (valorii de la nivelul anului trecut). Discrepanțele sunt foarte mari și ar trebui ameliorate, iar creșterea egală procentual pentru toate pensiile s-ar putea să nu fie prea corectă (o majorare de 30% la 1.380 de lei înseamnă 414 lei, în timp ce 30% la o pensie de 5.000 de lei înseamnă 1.500 de lei).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...