Analiză: Cum a pierdut Alianța USR-PLUS Transilvania rurală

Publicat: 19 oct. 2020, 11:31, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Analiză: Cum a pierdut Alianța USR-PLUS Transilvania rurală
Dan Barna la vot

Prin neprezentare sau prin aruncarea în luptă a unor candidați extrem de slabi, ce au reușit să ocupe doar ultima poziție. Acestea ar putea fi cel puțin două explicații referitoare la modul în care gruparea, cotată cu a treia șansă, a reușit să obțină rezultate lamentabile la alegerile locale din 27 septembrie.

După ce, la europarlamentarele de anul trecut, a fost la câteva sutimi de scorul obținut de PSD, era de așteptat ca la alegerile locale Alianța USR – PLUS să repete figura și să obțină un număr apropiat de mandate sau chiar să depășescă la nivelul țării liberalii ori social- democrații. Nu s-a întâmplat dintr-un motiv de simplu: Alianța nu a prezentat candidați în sute de comune, zeci de orașe și chiar municipii. Nu a făcut-o nici măcar în județele în care are structuri parlamentare, implicit resursă umană și financiară să se dezvolte.  

Analizăm astăzi Transilvania, cunoscută ca fiind un fief USR. Nici măcar aici lucrurile nu au stat diferit de restul țării.

Brașov

Alianța USR-PLUS a obținut a doua poziție, ca număr de voturi acordate primarilor, și a câștigat municipiul Brașov, orașul Victoria și comuna Sânpetru. Contracandidații liberali și-au adjudecat 35 de mandate iar social – democrații – 14.

Diferența atât de mare se explică prin faptul că Alianța nu a avut pretendenți în 28 de comune și orașul Rupea. Dintre cei aliniați totuși la start, patru au ocupat ultima poziție, inclusiv în comuna Moeciu.

Cluj:

În județ, PNL a adunat 51 de mandate, PSD – 11 iar USR – 1, în com. Panticeu. Și în acest caz, 37 de comune nu au avut candidați USR-PLUS iar dintre cei puși totuși pe listă, nouă au ocupat ultima poziție. Va rămâne în istoria incompetenței electorale contra-performanța lui Marian Nicolae Chețe, candidat în comuna Vultureni, ce a obținut doar 4 voturi (din totalul de 788) în șase secții de votare.

Binișor, adică de locul al doilea, au mers lucrurile doar în patru comune, inclusiv Florești, plus municipiile Cluj – Napoca, Deja, Gherla și Turda.

Mureș:

UDMR a făcut jocurile, cu 39 de mandate, urmat de PNL – 26. Alianța USR-PLUS s-a ales doar cu un edil, în comuna Ațintiș, în condițiile în care apetit pentru schimbarea grupărilor tradiționale a fost, fapt dovedit de cei 7 independenți care au câștigat.

Alianța s-a prezentat cu lista goală în 66 de comune,  municipiile Reghin, Târnăveni și orașele Iernut, Miercurea Nirajului, Sărmașu, Sângeorgiu de Pădure, Sovata,

Șapte ultime poziții la candidatura pentru primărie completează tabloul eșecului.

Sibiu:

La nivelul județului, PNL s-a ales cu 43 de mandate, PSD cu 15 iar USR cu 1, în comuna Micăsasa.

Listele Alianței au fost goale la 28 de primării de comune și orașele Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Săliște. Faptul că în șapte comune și în orașele Agnita și Cisnădie s-a obținut a doua poziție reprezintă doar o palidă consolare statistică.

Am întrebat reprezentanții USR din toate cele patru județe enumerate mai sus de ce Alianța nu a avut candidați la funcția de primar și în consiliile locale, în toate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) din județ. Niciun răspuns, că tot cere USR mai multă transparență publică, nu mai puțină.

A venit în schimb o replică pe subiect din partea USR Bihor, la doar trei zile după ce a fost formulată întrebarea.

„Am avut candidați la Primărie în 41 de UAT-uri. În restul de 60 fie nu am avut organizație, nici USR, nici PLUS, fie nu a fost nimeni dispus sa candideze pentru funcția de Primar. La CL-uri am stat mai bine, am avut candidați în 65 de UAT-uri”, ne-au declarat reprezentanții USR Bihor.

Puteți citi mai jos celelalte episoade ale analizei ce a vizat modul în care Alianța USR – PLUS a ales să nu participe la alegerile din sute de comune și zeci de orașe sau municipii din întreaga Românie.

Analiză: Cum a mimat USR-PLUS competiția la locale în Vestul României

Analiză: România rurală, abandonată electoral de USR

Analiză: Non-combatul USR-PLUS lasă județe întregi la discreția PSD și PNL