Pentru prima dată, gripa aviară H3N8 ucide o femeie în China

O femeie a decedat în China din cauza gripei aviare H3N8, un virus în circulație din 2002, care până acum nu se cunoaște să fi provocat moartea unui om, a transmis Organizația Mondială a Sănătății, anunță AFP.

Virusul H3N8, apărut pentru prima dată pe continentul nord-american, a fost considerat până acum ca susceptibil de a se transmite la cai, câini și lei de mare.

Acest virus nu a fost detectat la oameni, până la primele două cazuri din China, în aprilie și mai 2022. Sunt două cazuri neletale.

Persoana care a decedat, în vârstă de 56 de ani, locuia în provincia Guangdong, în sud-estul Chinei. Ea s-a îmbolnăvit pe 22 februarie, a fost spitalizată pentru pneumonie gravă pe 3 martie și a decedat pe 16 martie, potrivit OMS.

Pacienta avea predispoziții multiple. Avea antecedente de expunere la păsări de curte înainte de a se îmbolnăvi și un istoric de prezență a păsărilor sălbatice la domiciliul său, a precizat OMS într-un comunicat. Niciun apropiat al pacientei nu a dezvoltat o infecție sau simptome de boală în momentul elaborării acestui raport, subliniază OMS.

Frecventarea pieței de păsări vii ar putea fi cauza acestui tip de contaminare, dar ”sursa exactă a acestei infecții rămâne să fie determinată, inclusiv legătura dintre acest virus și alte gripe aviare de tip A (H3N8) care circulă în mediul animalelor”, a explicat OMS.

Potrivit OMS, datele disponibile în prezent arată că virusul nu s-ar transmite între oameni și că riscul de răspândire la nivel național, regional și mondial este considerat scăzut. Totuși, OMS recomandă o supraveghere constantă, din cauza că virusurile înregistrează  permanent mutații care pot fi periculoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...