Percepţia investitorilor străini asupra mediului economic din România este una moderat optimistă

Percepţia investitorilor asupra mediului economic din România este una moderat optimistă, în ciuda provocărilor actuale, precum inflaţia, criza din piaţa energiei şi preţul utilităţilor, contextul geopolitic, blocajele din lanţul de aprovizionare, forţa de muncă disponibilă şi adecvată, conform rezultatelor celei mai recente ediţii a Business Sentiment Index (BSI), publicate de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

„Mediul de afaceri are o abordare mai precaută în ceea ce priveşte investiţiile noi comparativ cu ediţia de anul trecut când BSI a înregistrat un nivel maxim al apetitului investiţional (din 2014), rezultate care au fost surprinse în raportul BNR publicat la finalul lunii septembrie şi care evidenţiază nivelul de 8,9 miliarde euro investiţii străine directe în 2021, a doua cea mai mare valoare a acestui indicator după cea din 2008”, se menţionează într-un comunicat al FIC.

BSI semnalează că planurile de investiţii ale companiilor FIC au fost afectate de crizele actuale, însă o parte importantă dintre respondenţi au declarat că plănuiesc să continue să investească (36,9%) şi au planuri să extindă forţa de muncă (35,1%) în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, numărul celor care se vor abţine de la noi investiţii (35,1%) a crescut considerabil comparativ cu ediţia din martie a aceluiaşi index (10%).

În ceea ce priveşte percepţia legată de aşteptările de creştere a afacerilor (atât pe piaţa internă, cât şi pe cea de export), 54% dintre respondenţi prevăd o evoluţie pozitivă pentru anul următor şi 61,4% preconizează creşterea veniturilor.

România continuă să obţină un scor slab la infrastructură (58%), birocraţie (72%) şi transparenţă şi consecvenţă în aplicarea politicilor (76%), rămânând în această privinţă necompetitivă în perspectiva investitorilor. Mediul legislativ este considerat de majoritatea respondenţilor a fi mai puţin previzibil (64,9%), mai arată sursa citată.

De asemenea, atractivitatea pieţei din România rămâne scăzută în percepţia investitorilor, cu un scor mai mic decât ediţiile precedente (29,9 % faţă de 47,5 % în martie 2022).

„Pentru a spori încrederea investitorilor sunt necesare măsuri din partea autorităţilor ce vizează stabilitatea, predictibilitatea, transparenţa şi claritatea cadrului legislativ, timpul extins pentru implementarea noilor măsuri sau instrumente de către companii, soluţii viabile şi sustenabile pentru criza energiei care să susţină toţi actorii şi să reducă presiunea costurilor, stabilitatea mediului fiscal, dar şi reducerea birocraţiei şi stimularea digitalizării. Având în vedere complexitatea provocărilor contextului macroeconomic, România trebuie să implementeze direcţiile esenţiale pentru dezvoltarea economică şi socială pe termen lung, măsuri ce au fost conturate de mediul de afaceri împreună cu autorităţi sub umbrela proiectului Va Urma. FIC rămâne un partener pentru autorităţile din România pentru a contura o strategie durabilă, astfel încât să identificăm împreună cele mai eficiente măsuri de redresare economică şi stimulare a investiţiilor”, se mai menţionează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...