Percheziții la Ocolul Silvic Romuli RA din Bistrița-Năsăud

Publicat: 25 nov. 2022, 18:30, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Percheziții la Ocolul Silvic Romuli RA din Bistrița-Năsăud
pădure, lemn, furt de lemne

Polițiștii au demarat 16 percheziţii în Maramureș și Bistrița-Năsăud într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, tăiere, fără drept, de arbori și furt de arbori.

Polițiștii marmurșeni au descins la sediile unor instituţii publice şi ocoale silvice, sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice şi domiciliile unor persoane fizice de pe raza judeţelor Maramureş şi Bistriţa Năsăud, unde exista suspiciuni rezonabile că deţin bunuri/înscrisuri/documente ce au legătură cu infracţiuni.

Printre locațiile vizate de controalele polițiștilor se află și primăria Comunei Săcel dar și și ocolul Silvic Romuli. Perchezițiile au loc la scurt timp după ce, garda Forestieră Cluj a găsit mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal. Iar pentru că, pădurea comunei Săcel este în administrarea Ocolului Silvic Romuli, polițiștii au descins în această locație.

„Am fost informat și eu despre percheziții. Ocolul Silvic Dragomirești a cerut să administreze pădurea comunei Săcel. Aceasta era în administrarea Ocolului Silvic Romuli. Parcă până mâine mai e în administrarea acestuia. Ei bine, pentru tranziție, s-au făcut niște controale și am înțeles că s-au găsit nereguli. De aceea acum s-au făcut percheziții. Au fost și la noi în comună, cei din Maramureș, că a lor e acțiunea, au luat documente…ce se face în astfel de situații! ” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei Romuli, Ioan Moniță.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat mai multe documente contabile, înscrisuri și alte bunuri care probează activitatea infracțională.

Primăria ar fi încheiat un contract cu ocolul silvic, în urmă cu șase ani. La acel moment, pe proprietatea unității administrativ teritoriale, ar fi fost constituiți partizi de exploatare a peste 1.500 de metri cubi de material lemnos, pentru nevoile populaţiei sau nevoi locale, iar materialul lemnos nu ar fi fost livrat către populația localității ori beneficiarii înscriși pe documente și nici evidențiat în contabilitatea unității administrativ teritoriale.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dragomirești.