Pericol: Perturbările în EDUCAȚIE cauzate de pandemie

Un studiu realizat de Biroul de Cercetare UNICEF – Innocenti analizează situația îngrijirii copiilor și a educației timpurie la nivel global. Și include o analiză a impactului pe care restricțiile extinse cauzate deCOVID-19 l-au avut asupra acestor servicii vitale pentru familii.

Cel putin 40 de milioane de copii de vârstă preșcolară din întreaga lume nu au beneficiat de educația timpurie esențială în anul de dinaintea începerii școlii din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat închiderea serviciilor de educație timpurie și de îngrijire a copiilor, conform studiului publicat astăzi de UNICEF. „Perturbările în educație cauzate de pandemia de COVID-19 îi împiedică pe copii să își înceapă educația în cel mai bun mod posibil”, a declarat Directorul Executiv UNICEF Henrietta Fore. „Îngrijirea copilului și educația timpurie constituie o fundație care stă la baza tuturor aspectelor ce țin de dezvoltarea copiilor. Pandemia amenință serios această fundație”.

Raportul Îngrijirea copiilor în timpul crizei globale: Impactul COVID-19 asupra vieții profesionale și de familie semnalează faptul că masurile de izolare au cauzat mari dificultați părinților care au trebuit să găsească un echilibru între îngrijirea copilului și viața profesională, o povară disproportionată fiind pusă pe umerii femeilor care, în medie, petrec de trei ori mai mult timp decât bărbații cu îngrijirea copiilor și cu munca domestică. Măsurile de izolare au relevat, de asemenea, o criză accentuată pentru familiile cu copii mici, în special în țările cu venituri medii și mici, multe dintre acestea deja având dificultăți în accesarea serviciilor de protecție socială. Serviciile de îngrijire a copiilor sunt esențiale în oferirea de servicii integrate, afecțiune, protecție, stimulare și nutriție și, în același timp, îi ajută pe cei mici să-și dezvolte aptitudini sociale, emoționale și cognitive.

Serviciile de îngrijire ale copilului prea scumpe, de proastă calitate sau inaccesibile

Înainte de pandemia de COVID-19, serviciile de îngrijire ale copilului prea scumpe, de proastă calitate sau inaccesibile au forțat mulți părinți să-i lase pe cei mici în medii nesigure și n care nu îi încurajau să se dezvolte într-un moment critic viațalor, mai mult de 35 de milioane de copii sub cinci ani din întreaga lume fiind lăsați uneori fără supravegherea unui adult. Din 166 de țări, mai puțin de jumătate oferă programe preșcolare gratuite timp de cel puțin un an, procentul fiind de doar 15% în rândul țărilor cu venituri mici.

Mulți copii mici care rămân acasă nu beneficiază de joaca și susținerea de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. În 54 de țări cu venituri medii și mici pentru care sunt disponibile date recente, aproximativ 40% din copiii cu vârsta între trei și cinci ani nu aveau parte de stimulare socio-emoțională și cognitivă de la niciun adult din familie. De asemenea, lipsa opțiunilor de îngrijire și educație timpurie a copiilor determină mulți părinți, în special mame care lucrează fără forme legale, să fie nevoite să își aducă copiii la locul de muncă. Peste 9 din 10 femei din Africa și aproape 7 din 10 femei din Asia și zona Pacificului lucrează fără forme legale și au acces limitat sau nu au acces la o formă de protecție socială. Raportul indică faptul că mulți părinți devin captivi în locuri de muncă nesigure și prost plătite, lucru care contribuie la cicluri de sărăcie pe mai multe generații.

De ce au nevoie familiile pentru a rezista acestei furtuni

Accesul la îngrijire și educație timpurie de calitate este esențial în dezvoltarea familiilor și a societăților în care există coeziune socială. UNICEF pledează pentru o îngrijire accesibilă și de calitate, de la naștere până la intrarea copiilor în clasa întâi.

Raportul oferă un ghid despre cum guvernele și angajatorii pot să îmbunătățească politicile de îngrijire și educație timpurie, inclusiv prin a le oferi copiilor șansa de a beneficia de centre de îngrijire de înaltă calitate, potrivite vârstei lor și accesibile financiar, indiferent de situația familială. De asemenea, ghidul identifică politici favorabile pentru familii, printre care: concediu remunerat pentru creșterea copilului pentru toți părinții astfel încât să nu existe nicio întrerupere între finalul concediului de creștere a copilului și accesul la servicii necostisitoare de îngrijire a copiilor; Condiții de muncă flexibile care să vină în întâmpinarea părinților care lucrează; Investiții în pregătirea forței de muncă din serviciile de îngrijire a copiilor, inclusiv cursuri de formare; Sisteme de protecție socială care să includă sprijin financiar oferit familiilor care lucrează fără forme legale.

„Pandemia de COVID-19 agravează și mai mult criza gobală a serviciilor de îngrijire pentru copii”, a mai afirmat Fore. „Familiile au nevoie de sprijinul de guvernelor și al angajatorilor pentru a rezista acestei furtuni și pentru a proteja învățarea și dezvoltarea copiilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole