Pestă porcină, depistată la alte două ferme din judeţul Buzău

Virusul pestei porcine africane a fost descoperit în alte două ferme de porci din judeţul Buzău. Mii de animale vor trebui sacrificate.

 Săptămâna trecută, pesta a fost confirmată la o fermă din Glodeanu Siliştea, cu 8300 de animale, toate fiind ucise.

Potrivit reprezentanţilor DSVSA Buzău, de această dată, virusul a fost confirmat într-o fermă din localitatea Stâlpu unde sunt 1144 de porci şi într-o fermă din localitatea Cilibia cu 2563 de porci. Toţi porcii din cele două ferme vor fi sacrificaţi.

În prezent, în judeţul Buzău sunt 24 de focare active de pestă. Cele mai multe sunt în zona de câmpie, unde de altfel sunt înregistrate zilnic situaţii noi de boală. Autorităţile spun că s-a ajuns în acest punct din cauza dezinteresului cetăţenilor care cresc animale în gospodărie.

” Înregistrăm o explozie a focarelor de pestă. Avem 27 de situaţii de boală, 24 sunt focare active iar 3 sunt suspiciuni. Ce este foarte grav este că în spatele acestor focare sunt  zeci de exploataţii de contact. Din anchetele epidemiologice efectuate, a rezultat în unele cazuri că în spatele unui focar sunt şi 30 de exploataţii de contact, sunt acele gospodării care pot fi în legătură cu o altă exploataţie unde a fost confirmat virusul”, a declarat  Ciprian Botezatu, director adjunct DSVSA Buzău.

În această situaţie, autorităţile sanitar veterinare se aşteaptă să se înregistreze şi alte focare de pestă porcină africană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...