Peste 30 de organizații pentru protecția animalelor cer oprirea urgentă a eutanasierii câinilor din România

Publicat: 04 oct. 2021, 13:24, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Peste 30 de organizații pentru protecția animalelor cer oprirea urgentă a eutanasierii câinilor din România

De Ziua Internațională a animalelor, peste 30 de organizații pentru protecția animalelor cer oprirea urgentă prin OUG a eutanasierii câinilor din România. Aceasta este o metodă de gestionare interzisă în majoritatea țărilor europene, fiind matematic ineficientă, arată reprezentanții ONG-urilor, care consideră că singura soluție pentru a rezolva problema câinilor în mod real este sterilizarea masivă.

Eutanasierea câinilor se practică consecvent în România fără succes de aproape 10 ani. A fost practicată și în trecut, cu aceeași lipsă de rezultate. Altfel spus, banii publici sunt folosiți pentru a lăsa câinii să se înmulțească și apoi să fie omorâți în mod barbar, pentru că nu în ultimul rând, eutanasierea nu se practică legal în majoritatea cazurilor, se arată într-un comunicat al Animals International România.

Metodele alternative și ilegale de ucidere sunt substanțe toxice care omoară câinii în chinuri, violența extremă, metode mecanice sau înfometare și canibalizare, susțin reprezentanții ONG-urilor. Organizațiile precizează că metoda gestionării prin sterilizare și educație este singura care a funcționat la nivel global, în toate țările civilizate și își oferă suportul pentru implementarea soluțiilor și solicită factorilor de decizie o audiență în vederea formării unui grup de lucru prin care pot începe discuțiile pentru această direcșie.

„Organizațiile pentru animale și comunitatea iubitorilor de animale sunt epuizate și copleșite atât fizic cât și psihic de tragedia continuă a câinilor cu care se luptă în fiecare zi, din resurse proprii, în timp ce banii publici sunt folosiți pentru a întreține problema câinilor. Este momentul să acceptăm, după 10 ani, că această metodă de gestionare, interzisă de altfel în multe țări prin prisma ineficienței sale evidentă la un simplu calcul, a eșuat din nou în România. Este momentul să folosim toate aceste resurse pentru rezolva probllema în mod real, prin singura metodă care a dat rezultate în lume”, a declarat Alina Florescu, voluntar Animals International și Președinte al Asociației Toto&Pufi. 

Măsurile cerute de ONG-uri

Cele 30 de organizații pentru protecția animalelor au trimis factorilor de decizie o scrisoare deschisă prin care cer aplicarea urgentă a unor măsuri care să regleze situația tragică a câinilor din România.

Printre primele măsuri cerute cu prioritate, în consens cu întreaga comunitate a iubitorilor de animale, se află oprirea urgentă a eutanasierii câinilor după 14 zile de la capturare.  Această metodă de gestionare a populației canine este matematic ineficientă și alimentează un sistem fraudulos, în care câinii sunt lăsați practic să se înmulțească, ca apoi să fie capturați și omorâți în chinuri groaznice. 

Majoritatea adăposturilor publice și private, altele decât cele ale ONG-urilor care salvează, sunt adevărate lagăre și focare de infecție, care nu respectă aproape niciun articol al legislației pentru gestionarea câinilor fără stăpân, a protecției animalelor sau a normelor sanitare. De cele mai multe ori, folosirea substanței prevăzute de lege nu este respectată, așa cum au aratat atât controlalele oficiale de anul trecut, cât și sutele de plângeri și dovezi depuse de organizațiile pentru animale de-a lungul anilor, precizează reprezentanții Animals International.

În plus, suma din bani publici plătită per câine capturat variază între 200 si 800 de lei, lucru care transformă perpetuarea înmulțirii necontrolate a câinilor și a problemei într-o sursă de venit profitabilă, un cerc vicios cu consecințe tragice, care nu se va închide dacă eutanasierea nu este oprită urgent prin lege. De la o cățelusă nesterilizată, pot apărea, în scenariu moderat, 66 000 de căței în 6 ani. De aceea, singura soluție pentru a rezolva problema câinilor în mod real este sterilizarea masivă.

Resursele folosite în prezent pentru capturare, gestionare și eutanasiere sunt mai mult decât suficiente pentru a steriliza masiv și a rezolva problema într-un mod civilzat, însă este nevoie de susținerea factorilor de decizie, se mai arată în comunicat.