Peste 300 de documente secrete, recuperate de la reşedinţa lui Trump din Florida (New York Times)

Guvernul american a recuperat peste 300 de documente cu menţiunea „secret” de pe proprietatea fostului preşedinte Donald Trump din Florida, între care rapoarte ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) şi Biroului Federal de Investigaţii (FBI), a relatat luni publicaţia New York Times, citând mai mulţi responsabili familiarizaţi cu acest dosar, potrivit Reuters.

Un prim lot de peste 150 de documente secrete fusese recuperat în ianuarie de Serviciul naţional al arhivelor, indică publicaţia citată. În iunie, consilierii lui Donald Trump au predat Departamentului de Justiţie al SUA un al doilea set de documente, în timp ce un al treilea lot a fost confiscat de FBI în cursul unei percheziţii efectuate luna aceasta la reşedinţa fostului preşedinte din Mar-a-Lago, în Florida, potrivit ziarului.

Nici Ministerul Justiţiei şi nici reprezentanţii ex-preşedintelui american nu au răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a face vreun comentariu pe marginea acestor recuperări de documente.

Donald Trump a solicitat luni unui tribunal federal din Florida să împiedice FBI să analizeze documentele confiscate la domiciliul său până când nu este desemnat un expert care să supravegheze procesul.

Percheziţia FBI este parte a unei anchete federale destinată să stabilească dacă fostul locatar al Casei Albe a luat ilegal documente la sfârşitul mandatului său în ianuarie 2021.

Până în prezent nu se cunoştea exact volumul de materiale pe care forţele de securitate americane îl găsiseră la domiciliul lui Trump, notează EFE.

Conţinutul documentelor pe care Trump le-a luat de la Casa Albă nu este dat publicităţii, având în vedere că sunt materiale „secrete”.

Ministerul Justiţiei a făcut publice doar câteva fragmente din mandatul de percheziţie în baza căruia FBI a inspectat domeniul fostului preşedinte american.

Acest ordin menţionează faptul că Trump şi persoanele din anturajul său ar fi putut săvârşi infracţiuni de obstrucţionare a justiţiei, de distrugere de documente şi de încălcare a legii spionajului.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole