Peste 95% din infecțiile cu Salmonella sunt transmise prin alimente

Publicat: 08 apr. 2022, 18:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE
Peste 95% din infecțiile cu Salmonella sunt transmise prin alimente

Medicii avertizează că peste 95% din infecțiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentară.

Salmoneloza este infecția cu bacteria din specia Salmonella, care trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om. Ea poate contamina multe alimente: carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Precizează dr. George Gherlan, medic primar boli infecțioase, Centrul Medical de Diagnostic și Tratament ”Dr, Victor Babeș”.

Simptome

Simptomele se manifestă după 6 – 72 de ore de la infectarea cu Salmonella.

Salmoneloza – infecția cu Salmonella – este asociată cu următoarele simptome: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Simptomele pot fi severe în cazul copiilor mici, persoanelor în vârstă și cu sistemul imunitar slăbit. În cazurile grave, diareea poate provoca deshidratarea bolnvului, acesta având nevoie de spitalizare.

Proecesul de declanșare a infecției apare după ce bacteriile Salmonella ajung în tractul gastro-intestinal. În forma generalizată a infecției, bacteriile Salmonella pot trece din intestin în sânge și astfel sunt transportate la unele organe – ficat, splină, rinichi -, unde formează focare, respectiv abcese. Infecția poat evolua spre șocul septic.

Principalele surse de infectare cu Salmonella sunt: carnea (de pasăre, porc, vită), care nu a fost preparată termic corect sau este infectată cu Salmonella, ouă infectate, preparate cu ouă, lapte, produse lactate contaminate, manipulate sau păstrate necorespunzător.

Trebuie știut că alimentele contaminate nu au modificate gustul, mirosul sau aspectul.

Prevenție

Întrucât nu există un vaccin contra infecției cu bacteria Salmonella, medicul insistă asupra respectării câtorva măsuri esențiale de prevenție: să nu mâncăm și să nu bem alimente preparate din ouă crude sau lapte nepasteurizat; carnea să fie bine preparată corespunzător din punct de vedere termic; să evităm alimentele și băuturile din surse nesigure.

De asemenea, spălați totul: ouăle înainte de a le folosi (chiar cu săpun), legumele și fructele, suprafețele și ustensilele folosite în bucătărie (înainte și după, cu săpun și apă din belșulg). Totodată, spălați-vă pe mâini înainte și după ce ați preparat alimentele, după ce ați atins animale, carne crudă, ați fost la toaletă etc.