Petre Daea, despre larva gândacului de bălegar: Lăsaţi insectele în insectar

Publicat: 20 ian. 2023, 20:45, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Petre Daea, despre larva gândacului de bălegar: Lăsaţi insectele în insectar

Uniunea Europeană extinde lista insectelor autorizate ca hrană umană. De acum, larva gândacului de bălegar poate fi consumată. Anunțul a stârnit un val de controverse în rândul românilor. Și Petre Daea, ministrul Agriculturii, a oferit o reacție.

Larva gândacului de bălegar devine a patra insectă al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).

Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, relateaza 20 minutos citat de Rador.

Larvele gândacului de bălegar fi gătite întregi sau consumate sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, precum batoane de cereale, paste și produse de panificație.

Și Petre Daea, ministrul Agriculturii, a oferit o reacție vis-a-vis de decizia luată de Uniunea Europeană.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneți în mâncare, nu le puneți în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne folosește nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har domnului, unde, cu cine şi ce să facem (…).

Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns, ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), potrivit adevărul.ro.

La acest moment, în Spania, este permis consumul insectelor precum viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Acesta din urmă, care a fost autorizat în primele zile ale anului 2023, poate fi folosit pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor – FACUA.