Piața imobiliară în agonie: Constrângeri și schimbări în 2024

Publicat: 03 mart. 2024, 07:32, de Vlad Stefan Orjan, în Imobiliare , ? cititori
Piața imobiliară în agonie: Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de ofertă și creșterea rapidă a ratelor dobânzilor exercitând presiuni asupra acestor industrii.

Piața rezidențială se află sub dublă constrângere, pe fondul unei cereri slăbite și a unei oferte limitate. Creșterea ratelor dobânzilor a dus la o deteriorare rapidă a cererii, iar prețurile locuințelor au crescut substanțial, făcând achizițiile imobiliare mai puțin accesibile. În plus, o penurie globală de forță de muncă a afectat industria construcțiilor, cu impact asupra costurilor și duratei proiectelor.

Companiile imobiliare comerciale se confruntă și ele cu provocări, deoarece spațiile comerciale au fost afectate de schimbările din comportamentul consumatorilor, iar segmentul de birouri se adaptează la noile modele de lucru hibride. Ratele ridicate ale dobânzilor au încetinit tranzacțiile imobiliare comerciale, iar companiile sunt nevoite să recurgă la măsuri extreme, cum ar fi vânzarea activelor, pentru a face față presiunilor financiare.

Anul 2024 este anticipat să aducă schimbări semnificative, cu o scădere prognozată a prețurilor în unele economii avansate. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la capacitatea reducerilor anticipate ale ratelor de dobândă de a revitaliza piața imobiliară, dat fiind contextul economic fragil și nivelul ridicat al datoriilor existente.

În ansamblu, sectorul imobiliar se află într-un echilibru delicat în 2024, iar viitorul său rămâne incert pe fondul presiunilor financiare și economice persistente.