Piedone dezvăluie adevărul despre alimentele din supermarket. Ce nu ți se spune despre unul foarte consumat

Publicat: 06 oct. 2025, 18:17, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Piedone dezvăluie adevărul despre alimentele din supermarket. Ce nu ți se spune despre unul foarte consumat
Sursa foto: Inquam Photos / Pană Tudor

Cristian Popescu Piedone continuă să tragă semnale de alarmă cu privire la alimentele vândute în marile magazine, chiar dacă nu mai ocupă funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Fostul edil al Sectorului 5 susține că multe dintre produsele aparent inofensive din comerț pot deveni periculoase pentru sănătate, din cauza modului în care sunt procesate sau tratate pentru a arăta „perfect” la raft.

Piedone, despre pericolul din parizer

Piedone a declarat, într-o emisiune televizată, că parizerul, unul dintre cele mai populare mezeluri de pe piață, nu mai are de mult legătură cu rețetele naturale. Acesta a explicat că multe produse sunt fabricate din carne injectată cu soluții, aditivi și conservanți care le modifică textura și le prelungesc artificial durata de valabilitate.

„Dacă vă aduceți aminte, am fost prin fabrici și la mari producători de mezeluri, să văd cum se face parizerul, cum se procesează carnea… Mușchiul file de porc, un mușchi normal, nu este mare, este mic. Sunt injectate, sunt soluții legale, dar nu mai vorbim de natural. Se pun sare, apă, aditivi alimentari, care îl și conservă”, a spus Piedone.

El i-a sfătuit pe români să facă un simplu experiment pentru a înțelege diferența dintre un produs industrial și unul natural:

„Lăsați o felie, dacă luați de la un producător local cu produse bio autentice, tăiați o felie de aceea și una din magazin. Cel bio se strică, cel din magazin rezistă, curge apa din ele, iese sarea din el și are cu totul alt gust. Plus cu ce se afumă, fum rece, cald, dar toate sunt artificiale. Nu vorbim de cum afumam la streașina de la horn sau cu afumătoare speciale”, a adăugat fostul șef al ANPC.

Merele din import – frumoase la vedere, dar acoperite de ceară și coloranți

Un alt produs analizat de Piedone este unul aparent banal și sănătos: merele. El a atras atenția că, în marile lanțuri de magazine, multe fructe din import sunt tratate chimic pentru a-și păstra aspectul lucios și culoarea intensă.

„Merele… Vedem la rafturi mere import Franța, Spania, Germania, Ungaria, Bulgaria. Am luat din fiecare câte patru mere. Și am luat și merele românești, Ionatan și Golden-ul de Voinești. Le-am pus în cuptorul cu microunde, iar cele din import devin albe și cade toată ceara, efectiv unele sunt și vopsite cu colorant alimentar. Nu înseamnă că este otravă, dar înșală ochiul”, a explicat Piedone.

El a subliniat că românii ar trebui să se orienteze mai des spre produsele locale, care, deși mai puțin „perfecte” estetic, sunt naturale și mai sigure pentru sănătate.

„Produsele românești nu se vând. Și, dacă se vând, sunt cea mai bună calitate. Dar experimentul… am văzut oameni care au spus că așa este. Ceara și colorantul sunt date la un copil și nu știm reacția organismului, suntem sensibili, putem face șoc anafilactic”, a mai spus acesta.

Cristian Popescu Piedone insistă că scopul acestor avertismente nu este panica, ci informarea corectă a consumatorilor. El consideră că românii trebuie să fie atenți la etichete, la originea produselor și la durata lor de valabilitate.