Pierderi de 850 milioane lei pentru Fondul Proprietatea în primul semestru al anului

Fondul Proprietatea a înregistrat pierderi de 848,6 milioane lei în primul semestru al anului, de la un profit net de 1,68 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare.

„Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată a fost pierderea netă nerealizată aferentă participaţiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 1,96 miliarde lei generată de OMV Petrom SA ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în cursul primului semestru al anului 2020 (impact total de 696,6 milioane Lei, scădere a preţului acţiunii de 27,5%) şi de scăderea de 1,264 miliarde lei a valorii participaţiilor nelistate din portofoliu ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (în principal CN Aeroporturi Bucureşti SA, companiile E-Distribuţie şi Hidroelectrica SA)”, arată FP.

Acest impact a fost parţial compensat de venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu de 1,151 miliarde lei înregistrat în cursul perioadei.

Veniturile din dividende au provenit în principal de la companiile E-Distribuţie (dividend special de 522,9 milioane lei), Hidroelectrica (399,5 milioane lei), OMV Petrom (175,6 milioane lei) şi Nuclearelectrica (34,9 milioane lei).

„Preţul acţiunii a avut o performanţă foarte bună în primele două luni ale anului, atingând un nivel record de 1,38 lei pe acţiune în data de 14 februarie 2020. Impactul negativ al pandemiei de Covid-19 asupra activităţii economice şi pieţelor globale de capital a determinat o scădere semnificativă a performanţei Fondului în martie. În al doilea trimestru al anului pieţele financiare au început să îşi revină, iar Fondul a urmat acest trend. Prin urmare, preţul acţiunii la sfârşitul lunii iunie 2020 a fost cu 13,5% mai mare decât la sfârşitul lunii martie 2020, şi cu 4,1% mai mare decât la sfârşitul lunii decembrie 2019”, arată raportul FP.

La 30 iunie 2020 Fondul avea 7.441 de acţionari.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti. Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri) la data de 29 aprilie 2015.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...