Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va negocia cu sindicatele

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de negocieri cu sindicatele.

Potrivit Realitatea PLUS, Guvernul a amânat din nou adoptarea planului austerității. Sindicatele au anunțat proteste ample după anunțul despre înghețarea salariilor, a angajărilor la stat, a cumulului pensie-salariu.

Cea mai contestată măsură este înghețarea salariilor, veste proastă mai ales pentru profesori, care așteaptă de mult majorările promise, potrivit Realitatea PLUS.

Noua amânare a fost anunțată după ce, potrivit surselor politice, guvernanții au confirmat că luni vor adopta măsurile de austeritate.

Însă luni, 24 aprilie, pe agenda Guvernului este programată doar consultarea cu sindicatele, la Palatul Victoriei. 

Reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social este programată să înceapă, luni, 24 aprilie, la ora 11:30. A fost confirmată și participarea premierului Nicolae CIucă, potrivit agendei oficiale publicate pe site-ul Guvernului.

Un anunț final despre măsurile de austeritate ce vor fi luate în România este așteptat din partea Guvernului după consultările cu sindicatele de luni, 24 aprilie.

PLANUL AUSTERITĂȚII, în viziunea Guvernului, ce trebuie aplicat până la finalul anului 2023

Proiectul de OUG, prezentat de Realitatea PLUS, aduce mai multe tăieri de beneficii pentru bugetari urma să fie discutat în coaliţia de guvernare, apoi să intre pe agenda de luni a Executivului.

Tăieri de sporuri la bugetari

„De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, (…) mobilier şi aparatură birotică. Asigurarea necesităţilor de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiaşi instituţii sau de la alte instituţii publice”, potrivit proiectului.

Angajările la stat, stopate

 „În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice şi publice locale”nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în proiectul OUG.

Interdicția cumul pensie-salariu

Potrivit OUG, apare intedicţia ca o persoană să facă parte din doua sau mai multe consilii de administraţie. Proiectul prevede şi interdicţia cumulului pensie-salariu.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, operatorilor economici, prevăzuţi la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”, potrivit OUG.

De asemenea, personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

26 COMENTARII

 1. Nu veti mai putea plati jaful criminalilor.Nu veti mai avea de unde .Nu veti mai putea plati pensiile speciale,jaful bugetar.
  Firmele sunt terminate prin legile date de guvern si parlamentarii dementi.

  Jaful preturilor din energie,gaze, petrol au fost facut din pix.
  Sunt preturi aberante au scapat totul de sub control :exista o singura strigare -jaful organizat.
  Ceea ce s-a spus despre scopul cardeseniei psd pnl udmr (jaful ,saracirea populatiei)s-a adeverit.
  Situatia este grava cu Iohannis.Asta trebuie arestat urgent (suspendat nu trebuie lasat sa termine mandatul)pentru jaf organizat,tradare ,mafie ,nazism.

  Ce face acest om bolnav intrece orice imaginatie .
  A transformat institutia prezidentiala in agenție de voiaj de lux pe banii din taxele si impozitele oamenilor.
  Dar lucrurile sunt mult mai grave si acum se intelege mai bine sictirul fata de romani :el este un nazist cu acte in regula vizita din Brazilia avand ca scop si intilnirea cu gruparea nazista cu sediul central intr-o localitate in apropiere de Rio de Janeiro.
  Exista dovezi si din trecutul lui de la Sibiu care dovedesc fara dubiu ca asta este un nazist nu numai un praduitor de case.
  Acum se intelege mai bine si de ce a distrus institutiile statului SRI,SIE( practic trebuiesc desfiintate si reinfiintat un serviciu de informatii nou ),DNA(jaful actual este o consecinta a distrugerii acestei institutii care a devenit inutila),Parchetul general, Consiliul Concurentei(unde tine in functie un slugoi ordinar al mafiei firmelor care acum jefuiesc romanii pe fata).

 2. Fratilor, tara este pierduta. Nu ai niciun viitor, nici ca militar nici ca judecator nici ca angajat in privat. Legile sunt facute de ei pentru ei si apoi fug in Italia. Speranta este doar la Dumnezeu.

 3. Stopati odată si ptr todeauna,cumulul pensiei cu salariu, ca un pensionar care ar munci din greau, nu ar rezista in continuare ….dar acum daca merge si asa ,e de bine…..stop ,cumul pensie cu salariu!

 4. Cat sunt în activitate, militarii au numai restricții. Deși pensionați pt limita de vârstă le interziceți un drept constituțional. Pe unde s au angajat sunt apreciați pt rigoare și profesionalism. Tinerii oricum nu se dau jos din pat pt 3000 pe luna. Dar dacă nu i mai vreți la munca, de ce pentru mobilizare sunt buni ? Voi ați auzit de rezerva activa ? Vorbiți ca prostii, habar nu aveți ce înseamnă să dormi 30 de ani cu telefonul sub perna. Sau sa veniți din misiune la 3 dimineața pt ca la 5 sa plecați din nou. Ați vrut sa fiți liniștiți în patul vostru? Nu va mai plângeți ca ati muncit 45 de ani la spatii verzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...