Planurile UE vizând agricultura durabilă ar putea să fie amânate. Mai multe state se opun "reformelor"

Statele membre UE încep să se opună reformării sectorului agricol, în contextul războiului din Ucraina, ceea ce ar putea să determine Comisia Europeană să amâne publicarea propunerilor sale vizând agricultura durabilă, care erau aşteptate săptămâna aceasta, informează Reuters.

După câte se pare, Executivul comunitar analizează o posibilă amânare a două noi propuneri: obiective obligatorii de refacere a naturii şi o lege privind pesticide mai sustenabile, care urmau să fie publicate miercuri.

Uniunea Europeană a demarat un proces de modernizare a tuturor sectoarelor pentru ca acestea să devină mai „verzi”, inclusiv a celui agricol, care este responsabil pentru aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar.

Printre obiectivele avute în vedere se numără reducerea la jumătate a utilizării de pesticide până în 2030, fiind elaborate și legi în acest sens.

Planuri de urgență

Oficialii UE ar urma să decidă luni asupra calendarului propunerilor. Acesta ar putea să fie dat peste cap de planurile de urgenţă destinate să răspundă la creşterea preţurilor la energie şi a celor cu privire la aprovizionarea cu alimente, după ce invadarea Ucrainei a majorat preţurile la grâu şi orz şi a generat temeri cu privire la posibile lipsuri.

Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu şi peste 50% din cel cu ulei, seminţe şi şrot de floarea soarelui. De asemenea, UE importă cantităţi semnificative de nutreţ şi îngrăşăminte din regiunea Mării Negre.

Miniştrii europeni ai Agriculturii se reunesc luni la Bruxelles. Discuţiile se vor axa pe identificarea măsurilor de garantare a securităţii alimentare în UE, atât în perioada imediat următoare invadării, cât şi dintr-o perspectivă pe termen mai lung.

Citește și EXCLUSIV. Cât de mult le-au crescut retailerilor vânzările de ulei, în ultima săptămână


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...