Plăți instant în toată Uniunea Europeană! Cât vor costa tranzacțiile

Publicat: 27 feb. 2024, 07:03, de Filon Stan, în ECONOMIE , ? cititori
Plăți instant în toată Uniunea Europeană! Cât vor costa tranzacțiile
Plati instant in toata Uniunea Europeana

Băncile din Uniunea Europeană vor fi obligate să ofere clienților plăți instant în toate țările membre, iar prețul plătit de către aceștia să fie unul obișnuit, ca pentru orice tranzacție internă.

Așadar, membrii Uniunii Europene vor beneficia de plăți instant! Asta, după ce Uniunea Europeană a adoptat luni un regulament care va obliga băncile ca, începând de anul următor, să ofere plăţi instant în toate ţările membre, iar tariful va fi același ca la un virament clasic, potrivit AFP.

Plăți instant în toată Uniunea Europeană la orice oră

Începând cu anul 2025, clienții, fie ei și companii, din Spaţiul Economic European vor putea transfera bani în mai puțin de 10 secunde, în orice moment, fie zi sau fie noapte și nu doar în interiorul aceleiași țări, ci în orice stat membru al UE.

„Furnizorii de servicii de plăţi, precum băncile, vor fi obligaţi să ofere servicii de trimitere şi primire de plăţi instant în euro. Comisioanele care se aplică, dacă este cazul, nu trebuie să fie mai mari decât cele pentru viramentele standard”, a explicat Consiliul într-un comunicat de presă.

Băncile din zona euro vor trebui să furnizeze plăţi instant cel mai târziu la 18 luni după intrarea în vigoare a noului regulament, lucru programat pentru luna aprilie, adică înainte de toamna lui 2025.

Ei bine, în România, băncile vor avea răgaz până în anul 2027 pentru a se alinia noilor norme, deoarece țara noastră nu a adoptat moneda unică europeană.