Plățile cash pierd teren peste tot în Europa în favoarea cardului și a smartphone-ului

Tot mai mulți europeni plătesc cu cardul și renunță la cash, conform sondajului Payments and Open Banking, realizat de PwC. Sondajul arată că doar 36% dintre europeni mai folosesc cash, cu șapte puncte procentuale mai puțin decât acum doi ani.

Aceasta nu înseamnă că europenii sunt mai dispuși să își dea datele personale unor „terți”, o condiție esențială pentru dezvoltarea open banking. Doar 20% dintre respondenți se arată dispuși să ofere datele financiare.

„Odată cu deschiderea pieței europene a serviciilor de plăți în urmă cu doi ani, cunoscută ca open banking, au fost încurajate inovația, implementarea tehnologiei și concurența în această industrie pentru o dezvoltare mai rapidă. Însă reticența clienților de a împărtăși datele personale rămâne o problemă cu care se confruntă în prezent toți jucătorii, atât cei tradiționali, băncile, cât și cei noi, FinTech. Chiar dacă băncile tradiționale au în continuare un avantaj de încredere în fața competitorilor, erodarea devine vizibilă. În acest context, toți actorii pieței trebuie să ofere beneficii și stimulente noi care să construiască încrederea consumatorilor”, spune Dinu Bumbăcea, Partener, Lider Consultanță pentru Afaceri, PwC România.

Conform sondajului, respondenții europeni spun că au cea mai mare încredere în băncile tradiționale și în furnizorii de carduri pentru schimbul de informații personale (17%). Comparativ cu 2018, atât băncile, cât și furnizorii de carduri au pierdut 4 puncte procentuale din încredere.

Dintre ceilalți jucători, furnizorii de servicii de plată se bucură de încrederea a 9% dintre respondenți și comercianții cu amănuntul a 8%, giganții internetului a 7%, în timp ce băncile care operează exclusiv online (neobanks) și FinTech ar primi date doar de la 3% dintre consumatorii europeni.

Cel mai dorit beneficiu de către consumatori pentru a face schimb de date personale pentru alte servicii în afară de cele bancare îl reprezintă reducerile la cumpărături, în timp ce popularitatea altor beneficii pentru folosirea produselor „free banking” ori pentru depunerea automată a declarației fiscale sunt mai reduse.

În locul numerarului, consumatorii folosesc carduri, portofele electronice sau aplicații. Utilizarea cardurilor de debit se află în creștere, în 2020, la 31% față de 27% în 2018, iar cea a aplicațiilor și a portofelelor electronice la 14% de la 11%.

Comoditatea ajută plata cu cardul

Motivele pentru care europenii folosesc numerarul în detrimentul altor metode de plată sunt următoarele: 34% spun că îl utilizează dacă nu este acceptat alt tip de plată, 26% din comoditate, 13% pentru că au îngrijorări privind securitatea, iar 20% au control mai bun al cheltuielilor / bugetului. Preferința pentru numerar variază foarte mult și a scăzut într-un ritm diferit, de exemplu în Elveția a coborât în ultimii doi ani de la 60% la 45% și în Italia de la 52% la 38%.

Criza COVID-19 a influențat comportamentul consumatorilor europeni atunci când fac cumpărături în magazine. Astfel, 44% folosesc mai des carduri fizice mai des și 9% smartphone-uri (de exemplu Apple Pay). Respondenții cred că aceste comportamente de plată sunt de lungă durată și doar unul din cinci se așteaptă să revină la obiceiurile anterioare.

Directiva UE revizuită privind serviciile de plată (PSD2) a deschis piața de plăți online europeană pentru noi prestatori de plăți, în 2018, prin accesul la infrastructura si datele băncilor acordat terților, precum companii de tehnologie, comercianți, operatori de telefonie. Aceștia au posibilitatea să inițieze plăți în numele clienților dacă au acordul pentru prelucrarea și utilizarea datelor, conform GDPR.

Sondajul a fost realizat online pe un eșantion de 3.500 de respondenți din 12 țări (Marea Britanie, Olanda, Spania, Elveția, Germania, Italia, Franța, Austria, Suedia, Polonia, Irlanda, Turcia) în perioada august – septembrie 2020.

1 COMENTARIU

 1. Sunt atât de multe povești de spus despre acest card, am putea povesti deschis pentru fiecare deceniu, dar luam numai esența a celor 62 de ani de impact.
  dar mai bine ar fi sa incepem povestea din acest an : În 2018, Banca Europeană de Investiții sărbătorit 60 de ani de îmbunătățire a vieții în Europa și nu numai.

  BEI este brațul de împrumut al Uniunii Europene deținut de cele 28 de state membre ale sale și este cel mai mare creditor multilateral din lume. De când și-a deschis porțile în martie 1958, a investit în mii de companii și proiecte, de la start-up-uri la programe masive precum Podul Øresund care leagă Suedia de Danemarca.

  Cu peste 11 900 de proiecte de investiții durabile în aproximativ 162 de țări, BEI transformă intențiile bune în realitate.
  Dragul meu prieten! PSD-ul te-a ținut prin frig și întuneric cu promisiuni deșarte , te-a izolat de la informația de buna calitate, te-a îndobitocit atât de frumos încât sa nu vezi , sa nu auzi și sa nu vorbești despre lucrurile noi … nici măcar la coltul străzi. Este foarte trist ca ti sa strecurat timpul printre degete.
  Astăzi suntem bucuroși cu toții ca noi, noi romanii suntem liberi și trăim in marea familie Europeana .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...