Ploaia de stele a polițiștilor lui Pristanda, avansați la apelul bocancilor

De aproape 20 de ani, Poliția Română este în moarte clinică, iar valul uriaș de avansări cu ocazia Zilei Naționale a României ne reamintește că zilnic rulează în România o comedie polițistă după scenariul și regia regretatului Charlie Chaplin. „Ca să fac o comedie, am nevoie doar de un parc, un poliţist şi o fată drăguţă”, spunea marele Charlie Chaplin. Acum, la noi, parcul poartă numele de „Poliția Română”, polițistul este „Garcea” din „Vacanța Mare” ori „Robi” din „Las Fierbinți”, iar fata drăguță poate fi chiar una de la pagina 3, pentru că polițiștii au fost înlocuiți de polițiste și, astfel, hoții nu mai umblă după furtișaguri, ci după fuste.

Dar ploaia de stele abătută asupra polițiștilor de 1 Decembrie, venită de la președintele României, Klaus Iohannis, la „tunetele” (propunerile) ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, ne-a demonstrat că gradul de chestor nu mai reprezintă o recunoaștere a profesionalismului, ci doar o hârtie primită de cei aleși pe sprânceană de politrucii cocoțați la butoanele Ministerului de Interne.

Ca atare, cei decorați trebuie să fie cât mai cocoșați, obedienți, lași, fricoși, fără coloană vertebrală, incompetenți și aroganți. Practic, slugile perfecte ale politicienilor, de genul lui Ghiță Pristanda din „O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale. Astfel zis, „Grea misie, misia de polițai… Tot vorba bietei neveste, zice: „Ghiță, Ghiță, pupă-l în bot și-i papă tot”. După modelul Ghiță Pristanda, s-a ajuns ca gradul de chestor să fie bagatelizat, la fel ca și cum ai cumpăra o sticlă de coniac de trei-cinci sau șapte stele. Au trecut mai bine de doi ani de la atentatul de la Arad și nu se știe cine e autorul. Drogurile plutesc prin Deltă și pe străzile din Tulcea, dar nimeni nu știe de unde provin și cui erau destinate. Un om de afaceri din Sibiu este asasinat în propria casă și un amărât de „șantierist” din Dolj este luat la omor de polițiști ca să recunoască o crimă pe care nu a comis-o. La Crevedia s-a petrecut cea mai mare tragedie din istoria pompierilor și …ce dacă! Sunt doar câteva evenimente de notorietate la care conducerea Ministerului de Interne și cea a Poliției Române s-a rezumat prin a spune că „vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră”.

Practic, Poliția Română a devenit jucăria „gloriosului” chestor cu patru stele de la Buzău, Bogdan Despescu, cel care conduce de ani buni Ministerul de Interne. Cum îl conduce? Simplu. Prin promovarea pe funcții cheie a unor obedienți care, ulterior, sunt avansați la gradul de chestor doar la recomandarea acestuia. Astfel, șeful Poliției Române, Matei Ioan Benone-Marian, venit de Bacău, a luat două stele în doi ani, șeful de la „Doi și-un sfert”- Silviu Dumitrache, a primit trei stele în patru ani, iar vătaful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, s-a ales cu două stele.

Însă „marea performanță” a Poliției Române din „era” Despescu este avansarea la gradul de chestor, la doar 34 de ani, a „purtătorului de vorbe” Georgian Drăgan, tot de la Buzău. Numai avansarea lui Drăgan, la recomandarea și susținerea lui Despescu, a adus și o premieră în istoria Poliției Române care-l face invidios pe „buldogul” Vasile Blaga. Când Blaga era ministru de Interne în cabinetul Tăriceanu, a făcut-o chestor de poliție, la 35 de ani, pe pupila sa, Irina Alexe.

Acum, Despescu este mai tare ca Blaga pentru că protejaul său a ajuns chestor la 34 și nu la 35 de ani ca pupila lui Blaga. Însă, cert este, că nici Georgian Drăgan, nici Irina Alexe n-au ajuns chestori pentru profesionalism, ci doar pentru slugărnicie, lingușeală și „pupat în bot”. Aceeași rețetă a lui Pristanda de „pupă-l în bot și-i papă tot” au urmat-o o mulțime de polițiști ajunși chestori peste noapte, la „apelul bocancilor”, inclusiv cei care dau acum ora exactă în Poliția Română, fie că el se numește Matei, Dumitrache ori Berechet. Astfel, gradele de chestor au ajuns să nu mai reprezinte profesionalismul unui polițist, ci doar o oglindă ciobită a slugărniciei, incompetenței și obedienței față de politruci parașutați la butoanele acestei instituții de forță a României.  

Practic, Lascăr Catargiu, ministrul care a scos politicul din poliție, se răsucește astăzi în mormânt pentru ploaia de stele care s-a abătut asupra Poliției Române de Ziua Națională doar pentru că pizza ajunge la noi acasă mai repede decât poliţia! Curat caraghioz! Curat murdar!

Mai multe articole...

Cele mai citite articole