PNL susține un traseist politic și informator al Securității pentru funcția de secretar de stat la Mediu

Publicat: 18 feb. 2021, 08:47, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
PNL susține un traseist politic și informator al Securității pentru funcția de secretar de stat la Mediu
PANAITE SI PONTA

În urma negocierilor dintre PNL, USR și UDMR pentru funcțiile de secretar de stat, s-a stabilit ca la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să fie cinci secretari de stat – trei de la PNL și câte unul de la USR și UDMR.

De la PDL, la PSD, la Pro România și acum la PNL

Deși Ludovic Orban a anunțat în partid că traseiștii politici nu vor ocupa funcțiile de secretar de stat, la Ministerul Mediului va fi impus un „dalmațian” politic susținut de PNL Neamț.

Este vorba despre traseistul politic PDL-PSD-Pro România-PNL, Vasile Panaite, cel numit pe această funcție de Ludovic Orban cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Acum, Vasile Panaite este susținut și propus să rămână pe această funcție de liderul PNL Neamț, Mugurel Cozmanciuc, nimeni altul decât finul penalului Relu Fenechiu. Mai trebuie subliniat faptul că Vasile Panaite a semnat în liceu angajament cu Securitate.

Vasile Panaite a avut numele conspirativ de colaborator „Eduard”/„Edmond”

CNSAS a identificat în arhive că Vasile Panaite este titularul dosarului fond rețea nr. R 2276 (cotă CNSAS) și că a fost recrutat în scopul încadrării informative a Liceului de chimie din Piatra Neamț (vezi documentul în facsimil).

Astfel, Panaite, a semnat, la data de 17 iulie 1989, un angajament cu Securitatea, având numele conspirativ de colaborator „Eduard”/„Edmond”. Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS a identificat o singură notă informativă furnizată de acesta, informațiile furnizate de către acesta făcând referire la practica de producție efectuată de elevii liceului. 

Practic, informațiile identificate în arhiva CNSAS au fost analizate, concluzia finală fiind aceea că „domnului Panaite nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”. Așadar, deși a semnat angajament cu Securitate la vârsta de 17 ani și 8 luni și a furnizat și o notă informativă, lui Vasile Panaite, născut la data de 19 noiembrie 1971, nu i s-a putut atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității.

Dar, asta nu înseamnă că nu putem spune că a „ciripit” la Securitate, aspect care nu l-a împiedicat să câștige vreo trei mandate de primar la Dragomirești, să fie numit prefect de Neamț și acum secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Pe vremea guvernării PSD a fost pus prefect de Neamț de baronul PSD Ionel Arsene, iar numele său apare drept un apropiat al acestuia în interceptările DNA dintr-un dosar de trafic de influență al baronului nemțean.

Așadar, PNL Neamț, condus de finul lui Fenechiu, susține un secretar de stat la Ministerul Mediului un traseist politic care a semnat angajament cu Securitate și garantat de baronul PSD Ionel Arsene.