PNRR, sub controlul SRI și STS

Planul de Redresare și Reziliență al României a devenit o logodnică pe care toți politicienii, baronii locali și primari au început să o curteze insistent de când s-a aflat că țara noastră va primi 29,2 miliarde de euro.

Numai că până să ajungem să cheltuim acești bani trebuie să avem cadrul legal și ieri, premierul Nicolae Ciucă a emis o ordonanță în acest sens care ridică mari semne de întrebare gestionarea acestor fonduri europene.

De ce nu a semnat Predoiu?

Premierul Nicolae Ciucă a emis ieri Ordonanța de Urgență nr. 124 ”privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență”.

Practic, prin această ordonanță sa-u stabilit ”măsurile privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul PNRR vor fi reglementate în termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurilor de aprobare a PNRR la nivel european”. Numai că, surprinzător această ordonanță este semnată de reprezentanții a 16 ministere dar nu și de ministrul Justiției Cătălin Predoiu. De ce oare nu a semnat acesta ordonanța?

STS este administrator tehnic, iar SRI asigură securitatea cibernetică

Dar această ordonanță are câteva prevederi finale extrem de controversate și care ridică mari semne de întrebare. Se precizează că Ministerul Investișiilor și Proiectelor Europene (MIPE) ”este administratorul operațional al sistemului informatic”, dar ”Serviciul de Telecomunicații Speciale este administratorul tehnic al acestuia, asigurând dezvoltarea și mentenanța”, iar ”Serviciul Român de Informații, prin Centrul Național Cyberint, asigură securitatea cibernetică a sistemului pe toate componentele sale (infrastructură, hardware, software de bază, aplicație specifică)”.

De asemenea, în ordonanță se mai precizează că ”Cheltuielile privind achiziția de echipamente și licențe necesare, dezvoltarea, administrarea tehnică și mentenanța sistemului informatic prevăzut la alin. (1) se suportă din Planul național de redresare și reziliență și de la bugetul de stat, prin bugetul Serviciului de Telecomunicații Speciale”. Totodată, ordonanța mai stipulează că ”Serviciul Român de Informații, prin Centrul Național Cyberint, asigură securitatea cibernetică a sistemului IT”.

Însă, ”MIPE, în calitate de operator de date cu caracter personal, împuternicește Serviciul de Telecomunicații Speciale să prelucreze datele cu caracter personal din cadrul sistemului informatic prevăzut la alin. (1), în vederea stocării datelor și desfășurării operațiunilor necesare administrării sistemului informatic, potrivit prevederilor alin. (3)”. (7) Limitele împuternicirii menționate la alin. (6), precum și responsabilitățile utilizatorilor sistemului informatic menționat la alin. (1) se stabilesc de MIPE și Serviciul de Telecomunicații Speciale, de comun acord, prin protocol”. Așadar, PNRR este coordonat de ministerul condus de Dan Vîlceanu, dar sub supravegherea STS și SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...