Poliția a dat o nouă lovitură „Mafiei Balastierelor” de pe Siret. Au fost confiscate utilaje în valoare de 400.000 de lei

După 1990, în Lunca Siretului a apărut „Mafia Balastierelor”, o încrengătură de firme care prin evaziune fiscală și ilegalități la exploatarea agregatelor minerale, a pietrișului și nisipului, a reușit să ajungă la o putere financiară care îi permite să controleze oameni din sistem, politicieni, șefi de instituții publice.

Exploatarea ilegală pune în pericol configurația albiei și malurilor Siretului, dar și digurile de apărare, crescând riscurile de producere a inundațiilor. Pentru combaterea acestor distrugeri, Poliția și Garda de Mediu efecturează sistematic controale pentru descoperirea firmelor care fac ilegal excavări de nisip și pietriș din albia Siretului sau pe malurile râului.

Șase descinderi cu luptătorii de la „Acțiuni Speciale” 

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, dar și poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, împreună cu inspectori antifraudă din cadrul ANAF, au efectuat 6 percheziții la sediile şi punctele de lucru a două societăţi comerciale care au ca obiect de activitate extracţia şi comercializarea de agregate minerale și care execută de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

În fapt, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, pentru administrarea probatoriului în cadrul unui dosar penal întocmit pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

Totodată, sunt desfăşurate activităţi şi pentru descoperirea de înscrisuri, bunuri şi sume de bani, provenite din activităţile ilegale ce interesează cauza, respectiv exploatarea agregatelor minerale, fără îndeplinirea condiţiilor impuse de cadrul normativ aflat în vigoare”, au anunțat reprezentanții inspectoratului de poliție.

La perchezițiile realizate în comuna Fundeni, în satele Hanu Conachi și satul Lungoci, ambele situate pe malurile Siretului, polițiștii au surprins  în flagrant pe angajații uneia dintre societățile controlate în timp ce excavau nisip și pietriș deși societatea nu deținea licență de exploatare a agregatelor minerale.

Au fost confiscate utilaje în valoare de peste 400.000 de lei 

La finalul acestor descinderi, polițiștii au luat măsura indisponibilizării a două excavatoare pe șenile, a unei stații fixe de sortare și a unei autobasculante, în valoare totală de 417.350 de lei.

De asemenea, au fost ridicate documente contabile, împreună cu specialiștii antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, în vederea conturării prejudiciului înregistrat în dauna bugetului de stat și a fost dispusă măsura indisponibilizării a 3.500 de metri cubi de agregate minerale, în valoare de 122.500 de lei.

Ilegalități la 35% dintre exploatările controlate

În 2019, la controalele Gărzii de Mediu și IPJ Galaţi au fost confiscate 6.400 de tone de agregate minerale și au fost puse sub sechestru bunuri în valoare de 447.000 lei.

În 2020, Garda de Mediu, Regia „Apele Române”, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Poliția, au organizat la nivel național Operațiunea „Balastiera 2020”. La Galați au fost organizate 22 de controale, care s-au soldat cu aplicarea a cinci sancțiuni contravenționale, în valoare de 260.000 de lei.

La 35% dintre exploatările controlate au fost constatate ilegalități precum „exploatarea nisipului și a pietrișului fără autorizații de mediu sau în afara perimetrelor de exploatare”, punerea în pericol a taluzurilor, netransmiterea la Agenția de Mediu Galați a rapoartelor privind substanțele periculoase utilizate, etc. A fost suspendată activitatea a trei operatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...