Poliția Română a început ziua în forță: 260 de percheziții în toată țara

Publicat: 07 mart. 2024, 07:10, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Poliția Română a început ziua în forță: 260 de percheziții în toată țara
O escrocherie la moda dupa Revolutie a revenit in forta

Astăzi, Poliția Română efectuează 266 de percheziții domiciliare la nivelul întregii țări. Acțiunile se înscriu în cadrul măsurilor pentru combaterea infracționalității, în principal a celei economice.

Perchezițiile sunt efectuate sub supravegherea procurorilor de la D.I.I.C.O.T. și alte unități de parchet, în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, exercitarea fără drept a unei profesii, contrafacere, furt calificat, tentativă la omor, braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pornografie infantilă, trafic de droguri, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea datelor informatice, operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar, transfer neautorizat de date, șantaj, înșelăciune, precum și constituire de grup infracțional organizat și spălarea banilor în formă continuată.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.

În acest context, polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Prahova -Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare 30 de mandate de percheziție domiciliară, la adresele unor persoane fizice, precum și la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, din județele Sibiu, Timiș, Constanța, București, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Bihor, Cluj, Hunedoara și Gorj. Motivul este că, în perioada 2018-2020, mai multe societăți comerciale ar fi solicitat și ar fi obținut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program național, inducând în eroare o instituție și băncile partenere. Prejudiciul cauzat este de 1.428.000 de lei.

În perioada indicată, persoanele cercetate ar fi preluat mai multe societăți comerciale, care aveau aprobate finanțări prin intermediului unui program național, în sume de 200.000 de lei și TVA (în cazul societăților neplătitoare de TVA), pentru fiecare societate.

Ulterior, ar fi schimbat sediului social al societății la o singura adresă, concomitent cu schimbarea administratorului societăților.

În vederea derulării programului și obținerii sumelor de bani în baza contractului de finanțare încheiat cu băncile partenere, persoanele implicate ar fi depus la dosarul de finanțare documente justificative (oferte, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de închiriere, contracte de muncă, etc.), care atestau doar scriptic îndeplinirea condiţiilor pentru obținerea finanțării.

După încasarea sumelor de bani, societăților comerciale folosite le-ar fi fost radiate sau le-ar fi expirat sediile.

Activitățile sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Polițiștii din cadrul I.P.J Mureș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – și-au început ziua prin punerea în aplicare a 60 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Mureș, Galați, Brașov, Prahova, Alba, Vrancea, Ilfov, Teleorman, Suceava, Iași, Botoșani, Timiș, Sălaj, Satu Mare, Bihor, precum și în municipiul București.

Acțiunea are loc în cadrul unui dosar de urmărire penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

În perioada 1 ianuarie 2015 – 31 august 2019, o societate comercială, din județul Mureș, ar fi înregistrat pe conturile de cheltuieli facturi fără conținut economic real, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit și a TVA.

Prejudiciul cauzat bugetului statului este estimat, până în prezent, la 750.000 de lei.