Politică și Fashion: Ce spun hainele despre politicienii noștri

Majoritatea politicienilor nu realizează importanța semnăturii proprii în ceea privește stilul vestimentar pe care îl adoptă. Ce-i drept, nu suntem toți dotați cu feeling de artist boem, cu atât mai puțin politicianul, care ar trebui să fie  ancorat  puternic în realitate.

Pe de altă parte, țin neaparat să precizez, dragii mei, un lucru pe cât de simplu pe-atat de neștiut de mare parte dintre noi: stilul vestimentar indica personalitatea, tipologia noastra, si tocmai de aceea el este intotdeauna unic precum amprenta.

Asadar, NU devine nicidecum necesară intervenția vreunui designer renumit, care sa ne ne îmbrace corect, cum noi nu stim si nici nu ne dorim sa ne batem capul prea tare vreodata. Caci…nici nu tinem prea mult la acest aspect, desi avem nevoie de imagine, pentru ca vindem. Vindem idei, vindem promisiuni, vindem imobile samd.

Stilul tau, al meu, al lui – devine unic si ne caracterizează doar  atunci cand haina îmbrăcată ne  reprezinta in totalitate. Face parte din noi, precum parfumul. Este mărimea corespunzătoare, nici prea mare, nici prea mica; are culoarea care-mi place mie, imi este intotdeauna confortabila, si nu in ultimul rand, corespunde statutului meu social.

Haina, precum profesia mea, precum partenerul pe care-l aleg astăzi sa-mi  fie alaturi si maine- toate acestea fac parte din mine. Formează totul meu, in care ma regăsesc cotidian si nu vremelnic, care-mi place mereu precum cărțile pe care le-am citit cândva si le-am păstrat in biblioteca.

Studio photograph of Businessman wearing dog Poodle mask. White mask on pink background, with grey suit and pink tie. Some tattoos visible.

Politicianul alege să ne fie lider

Politicianul alege sa ne fie lider. Lider de comunitate, lider de județ, conducator de stat.  Liderul de succes insa, nici vorba sa fie politicianul de rand, el  are  cateva caracteristici si trăsături esențiale care-l disting in mulțime.

Liderul se naște lider. Are carisma, se face ascultat, inspira incredere caci are credibilitate, nu promite dar intotdeauna face pentru ca asta este misiunea lui. Scopul pe acest pamant. 

Cum recunoaștem un conducător?

Mi-am propus sa începem  prin a povesti si a clarifica in termeni comuni, pe întelesul nostru trăsăturile de baza ce conduc ulterior in psihologie cel putin, la crearea tipologiei omului politici, in cazul nostru, tipologie ce reprezinta unitarul: imagine publica si perceptie publica, actiune publica, familie si transparentă. Stil Vestimentar.

Asa cum te cunosc astazi, tot asa te voi retine maine. Ceea ce inseamna ca astazi trebuie sa fii mereu acelasi tu pentru a nu crea confuzii, pentru a fi usor identificabil, pentru a te crede, a te retine, pentru a deveni adept al principiilor si dogmelor tale.

Asadar, in concret, începem prin a spune ca Leadership-ul este relațional, asimetric, proeminent, specific domeniului și instrumental. Inca cateva elemente esențiale caracteristice liderului de succes: reprezinta  organizații politice  durabile, are putere de decizie, impune, este persuasiv.  

De ce Leadership-ul este relațional?

Pai pentru ca nu  nu exista  lider fără adepți. Natura  multilaterala a funcției de  conducere indica faptul că nu putem înțelege  rolul liderului,  decât dacă înțelegem initial obiectivele si resursele potențialului  adept.

Relația lider –adept este intotdeauna asimetrică. Liderul se bucură de atenție, posibil si de loialitate ori supunere, din partea membrilor ori alegătorilor , insa  raportul dintre cei doi nu functioneaza  si  invers proporțional. Chiar dacă considerăm că liderul reprezinta legatura directa  dintre Organizația politica si aderent, cu toate acestea liderul este perceput individual, are  importantă personala se , distinge  de cei in numele cărora acționează.

Omul  este cel ales, si nu partidul politic din care acesta face parte, pentru ca speranța , promisiunea, increderea si votul meu sunt intotdeauna in raport cu persoana  si nu cu entitatea.

Studio phot of Middle-aged man, messy hair and making a face. Looks like crazed scientist/professor. On white background, with blue suit and bow tie.

Este adevarat ca  Organizația politica din care faci parte reprezinta  centrul fluxului  de informații, al principiilor politice in care crezi si la care ai aderat, direcția. Insa liderul este cel ce constrânge ulterior,  pentru a duce la îndeplinire o promisiunile proprii, tot el coordonează, acționează in strânsă legatura cu targetul de îndeplinit. 

Asimetria ce caracterizează leadershipul de succes are la baza capacitatea omului politic, puterea acestuia de a constrânge si a manipula in raport  cu cei ierarhic inferiori, dar si cu noi, alegătorii.

Leadership-ul este specific domeniului

 Un individ care impune atenție  și respect adepților sai    în anumite zone de nisa,  poate fi in egala masura la rândul lui in calitate de  adept,  în altele.

Ca exemplu,  un director de companie  în relație cu directorul  școlii unde studiază  copiii lui.

CEO-ul poate fi liderul unei firme, dar directorul este cel care are puterea de a conduce și coordona educația copiilor sai atâta vreme  cât aceștia urmează cursurile acelei unități de învățământ.

Liderul de succes insa, găsește intotdeauna modalitatea de a-si  extinde nisa. De a coordona si de a conduce mase.

Leadership-ul  este instrumental

În al cincilea rând, leadership-ul  este instrumental – pentru ca scopul lui este acela de a ne determina sa facem ceva, sa credem in ceva, sa speram altceva in plus fata de ceea ce avem in prezent.

Această noțiune comună de instrumentalitate poate ascunde diferențe importante în modul în care autorii concep conducerea. Există cel puțin trei moduri diferite în care liderii acționează instrumental.

 Prima, și cea mai comună, se bazează pe fundamentul dilemelor de coordonare. Se presupune că agenții au aceleași obiective, cunosc structura jocului și înțeleg modul în care acțiunile lor se raportează direct la bunăstarea  individuală ori/ și colectivă. Au nevoie doar de un impuls ca sa acționeze în concert.

A portrait of a woman in 1970’s style, posing in front of a vintage floral wallpaper background. She has a look of boredom or disgust on her face.

În măsura în care există echilibre multiple, liderii pot manipula  decizia grupului catre un target bine determinat. .

A doua modalitate  unde  liderul  poate  acționa instrumental apare atunci când potențialii adepți nu conștientizează beneficiul coordonării de grup., astfel  acestia sa nu perceapă ideea de scop si agenda comuna in atingerea lui .

In sensul celor de mai sus, liderul inițiază  și mai mult: vine  in comparatie  spre exemplu  a unor structuri similare astfel incat clarifica  in concret pe aceeasi situatie,  ajuta agentul inferior sa structureze acțiunile in  forma coordonata, interdependență. De grup.

Si nu in  ultimul rand  un lider politic de succes, dupa cum spuneam in primele randuri, are acele  cateva caracteristici speciale – abilitate oratorică,  carisma  si putere de convingere.

Inchei cu cel mai relevant  aspect in ce priveste a convinge si a impune: exemplul  personal. Asa cum nu pot explica copilului meu faptul  ca nu sunt de acord ca el sa fumeze, in timp ce am tigara  aprinsa intr-o mana, similar nici liderul meu nu poate convinge  decat in situatia in care cu adevarat este el orimul convins.

Întorcându-ma la cuvintele din inceput, politicianul, ca tot restul, nu-mi va castiga votul jucând un rol. Ci FIIND el insusi rolul.

Concluzionând,, liderul meu este omul aparte: onest, real si transparent,

alb si curat.

El este omul, iar noi suntem ceilalti oameni

De ce stilul vestimentar este esential si in context de Leadership? Pai pentru ca semnatura proprie e unitara. Cum ma îmbrac, face parte din mine, vorbeste despre mine.

Apropo de asta, luna trecută, în prima sa vizită oficială în afara Ucrainei de la începutul războiului, președintele Volodimir Zelenski a captivat lumea cu discursul pe  care l- a ținut la o reuniune comună a Congresului. 

Cuvintele au vorbit principii si credinta, valori.  Cea mai importantă declarație a lui Zelenski a fost in principal insa, aparirtia sa. 

In loc sa îmbrace costum si cravata ca un adevarat om politic si conducator de stat, Zelensky a purtat ceea ce a devenit deja  amprenta lui unica: : un hanorac verde-măsliniu cu tridentul steag ucrainean pe piept, pantaloni cargo și cizme de lucru.

Șocant, nu-i asa? De neînțeles artificiul asta pentru multi dintre noi care si mai mult, am putea comenta negativ ținuta vestimentara in contextul evenimentului amintit.

Asadar, cand  a ajuns în Washington , Zelensky aducea mai mult cu un soldat aflat intr- o scurtă pauză de pe câmpul de luptă,  decât cu un șef de stat aflat in misiune diplomatică. Ținuta sa, accentuată  de barba, aveau rolul insa de a sublinia subliniat  inca o data,  caracterul neplanificat al vizitei, precum și celeritatea solicitărilor președintelui ucrainean de  ajutor și pace.

Deși vizita lui Zelensky a fost comparată cu cea a premierului britanic Winston Churchill, care în cel de-al Doilea Război Mondial a ajuns la Casa Albă purtând un costum de sirenă (o haină dintr-o singură piesă concepută pentru a fi îmbrăcată cu ușurință în raidurile aeriene), au existat diferențe notabile. Churchill și-a schimbat ținuta militară și a pus un costum formal înainte de a vorbi cu Congresul. Și, spre deosebire de Churchill, Zelensky și-a purtat atât de constant hainele marțiale în public, încât aspectul a ajuns să-i definească stilul și imaginea de conducator..

In cazul de fara, ne aflam cu siguranta intr-o situatie  de  alegere  intenționată a stilului adoptat. Ținuta militară, fie că este uniformă oficială sau ținută tactică, a jucat mult timp un rol crucial în modul în care liderii de stat si-au construit si se pare ca inca  își construiesc,   imaginea.  Hainele de acest gen domină prin autoritate, semnalează patriotism,, manifestă hotărâre și exprimă putere – masculinitate de tip  alpha.

Trendul in moda fiind adesea performanți,  poate deveni astfel un instrument politic valoros.

Din punct de vedere istoric, bărbații în uniformă au fost venerați și nu este o coincidență că mulți lideri militari capabili și-au făcut loc în politică, valorificând experiența lor militară și respectul pe care l-au câștigat. Cu toate acestea, autoritatea masculină și patriotismul pe care le transmite  uniforma  pot avea in egala masura si  un impact  negativ, in principal   atunci când acestea sunt asociate cu dictatura, spre exemplu.

De  la Napoleon incepand ori  Kaiser Wilhelm al II-lea si până la dictatorii secolului al XX-lea, in speta  Adolf Hitler, Joseph Stalin și Idi Amin, liderii și-au folosit ținuta=imaginea, in scopul militarizări politicii dar a a vieții civice, pe de alta parte.  Poziționându-se drept lider suprem  al statului, acest tip de lider  dictator  a îmbrăcat uniforma generalului decorată cu medalii – o ținută menită să exercite puterea derivată din frică, control și autoritate absolută.

Din acest motiv,, în democrații, liderii au preferat să se bazeze pe  experienta si faima militară, fara  prezenta si in ținuta vestimentara ,  în construirea legitimității lor politice. 

Modelul vestimentar Zelensky

Adoptarea de către Zelensky a ținutei militare oferă încă o ilustrare a imaginii războinicului devenit lider politic. Zelensky – un comedian cu experiență politică sau militară minimă înainte de a deveni președinte – a trebuit să-și construiască simultan atat stilul cat si  legitimitatea politică. Similar precum  Castro și Arafat, înțelege impactul pe care moda îl poate avea asupra publicului național și asupra comunității la nivel global, astfel ca acesta, folosește haina  pentru a-și construi propriul brand politic.

Spre deosebire de Arafat insa ori Fidel Castro, Zelensky nu  se poziționeze ca un lider militar sau ca un general puternic ce guvernează prin forța. Ținuta sa, ținuta casual de inspirație militară, ce  diferă de uniforma militară oficială ucraineană, oferă o alternativă democratică la imaginea „războinicului etern”. Zelensky a fost într-adevăr caracterizat ca fiind  un  războinic, insa războiul său este  unul bun, lupta pentru extinderea democrației si nu invers, iar ținuta  militare adoptată funcționează in oglinda, ori ca expresie a democrației,  Zelensky, ca și alți ucraineni deopotrivă, fiind  civil devenit soldat în lupta pentru independența țara pe care o conduce.

Reprezinta deja un simbol al libertății la nivel mondial.

Ce e esential de reținut insa , din nou, stiu ca ma repet, Zelensky nu joaca rol de soldat in slujba țării sale, el este ROLUL.

De aceea stilul vestimentar ales, desi atipic, face parte din unitatea lui tipologica.

Din personalitate.

Atat de simplu este. Asta-i tot.

Asta-i tot si pentru astazi, ma opresc si eu aici,

 In următorul  articol vom trece in revista stilurile vestimentare ale liderului politic actual, dresscode-ul caracteristic de regula acestuia in funcție de tipologie, ori, de alegerea stilistului sau.

Vom descoperi impreuna importanta designerului ori a stilistului care te imbraca Versus  lipsa importantei acordate psihologului, ce in fapt ar trebui sa fie primul om din garda președintelui de stat. .

Mare atentie la cum te-mbraci! Si ne-auzim cu bine.

Citește și Neconvențional cu Adina Banea. Punem politicienii sub lupă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...