Nu vă lăsați păcăliți! Politicienii nu sunt mesageri divini

Publicat: 29 mart. 2024, 06:21, de Cristian Matache, în OPINII , ? cititori
Nu vă lăsați păcăliți! Politicienii nu sunt mesageri divini

Nicolae Ciucă a invocat inspirația divină când a decis să formeze alianța cu PSD. ”Dumnezeu ne-a luminat mintea”, a declarat el. Gabriela Firea este cunoscută pentru faptul că se înconjoară de cruci, icoane și alte simboluri religioase, la fel ca mulți alți politicieni. Aceștia îl invocă pe Cel de Sus în tot și în toate, la tot pasul și pe tot parcursul timpului. Fraza ‘Dacă Dumnezeu este cu noi, cine este împotriva noastră?’ este un clișeu des folosit de naționaliști. În realitate, aceasta reprezintă o ipocrizie extremă, o formă de manipulare de către aceia care se îndepărtează de rațiune și de fapte bune pentru semenii lor.

Dumnezeu nu trebuie să fie folosit în scopuri politice. Relația cu El este una intimă, personală, și nu ar trebui expusă în spațiul public pentru a câștiga simpatia sau voturile electoratului.

În ultimele decenii, am observat o creștere alarmantă a politicienilor care folosesc credința religioasă pentru a manipula și justifica acțiunile lor. Această tendință periculoasă subminează principiile democratice și amenință separarea dintre stat și religie.

Politicienii ar trebui să se concentreze pe rezolvarea problemelor reale ale societății, în loc să își construiască discursul politic în jurul credinței religioase. Folosirea religiei în scopuri politice alimentează intoleranța și discriminarea și creează diviziuni în societate.

Este important să recunoaștem că religia și politica ar trebui să fie separate. Fiecare individ are dreptul la libertatea religioasă și la exprimarea credințelor lor în mod liber, dar acest lucru nu ar trebui să influențeze deciziile politice sau să dicteze politicile publice.

Politicienii ar trebui să caute soluții bazate pe rațiune, evidență și respect pentru diversitatea și demnitatea umană. Este responsabilitatea noastră, a cetățenilor, să respingem politicienii care încearcă să manipuleze credința religioasă în scopuri personale sau politice, și să ne asigurăm că politica rămâne un spațiu al rațiunii și al dezbaterii echilibrate.