Politico: „De data aceasta pur și simplu ne antipatizăm reciproc”. Americanii sunt în război civil?

Publicația americană Politico apreciază că „acum e evident că epoca Trump nu s-a încheiat odată cu președinția lui”, iar ea a iscat „un conflict într-atât de profund încât democrația, ordinea constituțională și uniunea însăși sunt în pericol”.

Potrivit publicației, acest conflict poate fi considerat un război civil căruia, paradoxal, îi lipsește miza: „De data aceasta pur și simplu ne antipatizăm reciproc”. Din Regatul Unit, cotidianul The Guardian face prevestiri sumbre: „noi violențe politice sunt probabile în viitor, nu în ultimul rând și pentru că elita republicană le-a legitimat. Data viitoare astfel de acțiuni ar putea obține sprijin din interiorul serviciilor secrete. Dar amenințarea mai profundă e aceea că forța ar putea să nu fie neapărat necesară. Demantelarea democrației americane ar putea fi mai discretă, mai sofisticată, mai cinică – și cu toate acestea la fel de devastatoare”.

Implicațiile planetare

Nu în ultimul rând, într-o analiză găzduită de The New York Times, politologul Francis Fukuyama explică implicațiile planetare: „SUA mai au încă o enormă putere economică și militară, însă acea putere e inutilizabilă în absența consensului politic intern cu privire la rolul internațional al țării”. Politologul evidențiază că, dacă americanii încetează să mai creadă într-o societate deschisă, tolerantă și liberală, „atunci se va diminua și capacitatea noastră de inovație și inițiativă în calitate de cea mai avansată putere economică a lumii”.

Fukuyama face referire la împlinirea unui an de la asediul Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021, subliniind că acea dată a pecetluit și adâncit disensiunile Americii, „iar din acest motiv va continua să aibă consecințe și în anii următori pe întregul glob”.

2 COMENTARII

  1. Curtea Supremă a SUA pare să fie împărțită vineri în privința mandatului de vaccinare sau testare Covid al președintelui Joe Biden pentru întreprinderile cu justiția liberală puternic în favoarea și conservatorii care își exprimă scepticismul.

    „Mai bine facem o taxă pentru soare și apoi angajăm o fată de 12 ani care să ne dea lecții despre cât de mult soare avem„
    Jj Harris … îţi spune ceva?

  2. Cinci forțe care conduc viața lui Trump: ciudă, răzbunare, insultă, ridicol și umilire. Este un om rău, plin de ură, îndrăgostit fără speranță și neputincios de sine însuși. Dacă studiezi țările care au introdus un dictator, este întotdeauna cineva care se comportă foarte similar cu felul în care se comportă Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...