Contracte de sute de milioane de lei date de Poliție și Armată pentru o companie cu un fost SRI-ist în acționariat

Publicat: 06 feb. 2024, 10:00, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Contracte de sute de milioane de lei date de Poliție și Armată pentru o companie cu un fost SRI-ist în acționariat

Compania Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații a încasat 87,6 milioane de lei de la Poliție, și 125,3 milioane de lei de la Armată.

Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații, societate controlată de Călin Radu și unde acționar este și fostul ofițer SRI Sergiu Anton, a beneficiat de mai multe contracte de la Inspectoratul General al Poliției, pentru livrarea de Sistem Informatic de Monitorizare Electronică, în sumă totală de 87,6 milioane de lei, pe parcursul a doi ani de zile. Aceste contracte sau acordat fără organizarea unei licitații iar procedurile au fost offline. Practic a fost o încredințare directă pentru că firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații nu a avut rival în această afacere.

În afară de contractele date de Poliție, CSR se bucură de unul de 125,3 milioane de lei de la Unitatea Militară 0182 pentru livrarea de Autospecială de acces radio pentru sisteme radar și ISR. În acestă situație, licitația a fost deschisă, și CSR a avut doi competitori: o asociere de firme din Turcia și o asociere condusă de Starc4Sys.

Practic, din contractele primite de la Poliție și Armată, CSR a încasat aproape 213 milioane de lei.

Cine este CSR, firma care a încasat bani mulți de la Poliție și Armată

Fondată în 1994, CSR este o companie cu 52 de angajați, specializată în activități de telecomunicații prin rețele fără cablu, exclusiv prin intermediul satelitului. De asemenea, firma este distribuitor autorizat în România al echipamentelor de radiocomunicații produse de grupul american Motorola. În 2022, afacerile companiei au atins 90,7 milioane de lei, conform celor mai recente date disponibile, marcând o creștere semnificativă față de 61,8 milioane de lei înregistrate în 2021. Profitul net a fost de 5 milioane de lei, față de pierderea de 7,2 milioane de lei în 2021.

La începutul anilor 2000, conform datelor din Monitorul Oficial, Călin Radu și Bogdan Chirieac erau acționari la CSR, acesta din urmă fiind redactor șef adjunct la Adevărul și ulterior editorialist la Gândul, până în noiembrie 2007, când a devenit analist politic la postul România TV și proprietar al publicației online DCNews. Demisia lui Chireac de la Gândul a survenit în contextul în care presa a dezvăluit că CSR a câștigat numeroase contracte cu instituții ale statului, precum Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Asta înainte de loviturile dar cu contractele primite de la Poliție și Armată.

În toamna anului 2006, Călin Radu a vândut acțiunile deținute la CSR, reprezentând 66% din capitalul social. În august 2008, toate acțiunile au fost cesionate către Swiss Technlogy Financing AG din Elveția. Totuși, la finele lunii iulie 2013, Călin Radu a reintrat în acționariatul CSR, preluând toate acțiunile societății de la Swiss Technlogy Financing.

Sergiu Anton a intrat în acționariat în 2020, cu 10%. În 2007, acesta a fost avansat de președintele Traian Băsescu în gradul de general de brigadă cu o stea. El a condus o structură de comunicații și tehnologia informației din cadrul SRI.

În acest moment acționariatul CSR este următorul: