Polonia: Alertă de tuberculoză în cazul refugiaților ucraineni

Deși relațiile dintre Kiev și Varșovia s-au cam răcit, totuși, autoritățile sanitare ucrainene și poloneze colaborează în mod direct cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a ține sub control numărul crescând de cazuri de tuberculoză printre refugiații veniți din Ucraina.

Chiar înainte de invazia rusă, Ucraina se confrunta cu această boală pulmonară infecțioasă. În Europa, Ucraina înregistra a doua cea mai mare incidență a tuberculozei.

În condițiile sosirii a milioane de refugiați ucraineni, Polonia a trebuit să se adapteze.

Stefan Wesolowski, directorul general al Institutului Tuberculozei și Bolilor Pulmonare din Polonia, a declarat: Înainte, în Polonia, tuberculoza multirezistentă nu reprezenta o problemă majoră… Declanșarea războlului a modificat datele: în prezent, sunt peste 100 de cazuri de tuberculoză multirezistentă, ceea ce reprezintă aproximativ o triplare, comparativ cu situația anterioară”.

Nino Berdzuli, trimis special al OMS pentru intervenții de urgență în Ucraina, precizează: ”Atunci când oamenii au fugit din cauza războiului, a fost necesară garantarea accesului la tratament continuu contra tuberculozei și asigurarea unui diagnostic rapid în cazurile noi de tuberculoză. Autoritățile sanitare poloneze au reacționat foarte rapid pentru a face față acestei provocări. OMS Europa a acționat îndeaproape cu autoritățile sanitare și unitățile medicale polonze”.

Până acum, aproximativ 4 milioane de persoane din Ucraina au trecut frontiera pentru a se refugia în Polonia, în principal femei, copii și persoane în vârstă.

Aproximativ un million de refugiați sunt în continuare în Polonia.

În prezent, la nivel global, după Covid-19, tuberculoza este a doua boală infecțioasă cea mai letală.

Anual, în lume, aproximativ 10 milioane de persoane sunt diagnosticate cu tuberculoză. 1,5 milioane de persoane mor, anual, din cauza acestei boli.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole